Σήμερα στις 18:15 στην  Ολομέλεια της Βουλής θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με την ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς των υπαλλήλων ΟΤΑ (καθαριότητα, αμαξοστάσια, κοινωνικές δομές), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη στοιχειώδη διατήρηση του αστικού κοινωνικού ιστού, πολλές φορές μάλιστα υπερωριακά.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής, έχει προτείνει ούτε μία, ούτε δύο άλλα πέντε (!) φορές μέσω σχετικών τροπολογιών την ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, του «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται, όπως και την καταβολή των ειδικών – πρόσθετων επιδομάτων, που ανακοινώθηκαν για άλλους κλάδους της «πρώτης γραμμής».

Στο πλαίσιο μάλιστα ομοειδούς γραπτής ερώτησης, η οποία κατατέθηκε από την πρώτη ακόμη εβδομάδα της πανδημίας από πλευράς της βουλευτή Λάρισας, ο συναρμόδιος Υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει πως το αίτημα «απορρίπτεται», καθώς «δεν μπορούν να ενισχύσουν αυτούς τους εργαζομένους για δημοσιονομικούς λόγους» (!).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει λοιπόν η σημερινή στάση που θα κρατήσει ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έως τώρα έχει δείξει ότι μπορεί να κρατά τις ισορροπίες σε σχέση με τους Αυτοδιοικητικούς και τα αιτήματά τους, ενώ από την πλευρά της η Ευαγγελία Λιακούλη  παραμένει  απαρέγκλιτα στην θέση της για την αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων των υπαλλήλων των ΟΤΑ.

  • Υπενθυμίζεται το πλήρες κείμενο της σχετικής επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα:   «Έμπρακτη αναγνώριση των υπαλλήλων ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή»

Από την ημέρα που η χώρα μπήκε στη δίνη της πανδημίας και της συνεπακόλουθης καραντίνας, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα καθαριότητας και απολυμάνσεων που εκπονούν οι Δήμοι της χώρας, στο πλαίσιο των προληπτικών  μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως συνεχίζεται το έργο των υπαλλήλων που εργάζονται στα αμαξοστάσια, και φυσικά το έργο των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ κ.λπ.

Όλοι αυτοί, οι υπάλληλοι της καθαριότητας, των αμαξοστασίων, καθώς και των κοινωνικών δομών των Δήμων της χώρας, είναι επίσης άνθρωποι της «ζώνης των πρόσω», με αρκετές κατηγορίες των προαναφερθέντων να βρίσκονται πολλές φορές σε συνθήκες πανδημίας στους δρόμους από τα μεσάνυχτα, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη στοιχειώδη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, και μάλιστα υπερωριακά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής, έχει προτείνει ούτε μία, ούτε δύο άλλα πέντε (!) φορές μέσω σχετικών τροπολογιών την ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, του «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται.

Δεδομένου ότι η εν λόγω τροπολογία έχει απορριφθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς, τόσες φορές – όσες και από πλευράς μας κατατέθηκε.

Δεδομένου ότι κατά τις διαδοχικές εξαγγελίες συμβολικών και ουσιαστικών μέτρων στήριξης σε συγκεκριμένους κλάδους της κρατικής μηχανής από κυβερνητικά στελέχη (χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία), μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί  τίποτα για τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, που εργάζονται στις ανωτέρω κομβικές υπηρεσίες των Δήμων.

Δεδομένου ότι η σημαντική προσφορά και αυτού του κλάδου των εργαζομένων του ευρύτερου Δημοσίου, πρέπει να τύχει ρητής και άμεσης αναγνώρισης από την Κυβέρνηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται σε συνεργασία με τους υπόλοιπα συναρμόδια μέλη της κυβέρνησης:

  1. Να συμπεριλάβουν τις ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων των ΟΤΑ (καθαριότητας, αμαξοστασίων, κοινωνικών δομών) στα ειδικά – πρόσθετα επιδόματα, που ανακοινώθηκαν εδώ και καιρό για άλλους κλάδους, για όσο καιρό διαρκέσει η πανδημία;
  2. Να εντάξουν στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) και τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, του «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας, αμαξοστασίων κ.λπ.;