Με αντιπροσωπεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο,κ. Θάνο Κουτσούκη, και μέλη του Συλλόγου, συναντήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να συζητήσει τα έντονα προβλήματα του κλάδου .

Στο πλαίσιο της αναλυτικής συζήτησης, οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου έθεσαν επί τάπητος το πλαίσιο των προβλημάτων, που ταλανίζουν τον κλάδο και επιβαρύνουν τους πολίτες,τις στρεβλώσεις που τα προκαλούν, αλλά και τις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Ειδικότερα, παρουσίασαν εκτενώς τις δυσχέρειες που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το σύστημα αδειοδοτήσεων, το ωράριο, τις ελλείψεις σε φάρμακα, τη δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από τη συμμετοχή στα φάρμακα, την ανασφάλεια που έχει κληροδοτήσει η πανδημία, το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενόψει του χειμώνα, καθώς και παραμέτρους για τις γυναίκες φαρμακοποιούς, οι οποίες τόσο την εγκυμοσύνη τους όσο και την περίοδο της λοχείας βιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει καμία βοήθεια της πολιτείας , καμία πρόνοια για την λειτουργία του φαρμακείου τους και καμία απολύτως οικονομική ενίσχυσή τους.

Η Λαρισαία Βουλευτής ενέκυψε με ενδιαφέρον στις ανάγκες και στα αιτήματα που αναλύθηκαν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, κάθε φορά που συναντώ το Φαρμακευτικό Σύλλογο, γιατί αντιπροσωπεύει όχι ένα απλό επάγγελμα, αλλά ένα κοινωνικό λειτούργημα

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, ιδίως στις πόλεις της περιφέρειας, όπως οι Δήμοι του Νομού μας, αποτελεί πρόσωπο “κλειδί” για την καθημερινότητά μας. Με το χρόνο, σταδιακά μετατρέπεται σε δικό μας Άνθρωπο, που στέκει πάντα εκεί “βράχος” στο πόστο του,αρωγός στις δύσκολες στιγμές, όταν η ασθένεια χτυπά την πόρτα μας. Γνωρίζει ευαίσθητα δεδομένα της ζωής μας, που ίσως δεν εξομολογούμαστε ούτε καν στην οικογένειά μας. Απαντά αγόγγυστα σε κάθε απορία και αγωνία, καθησυχάζει το φόβο και απαλύνει τον πόνο του σώματος και της ψυχής. 

Η προσφορά των φαρμακοποιών ιδίως στα μαύρα χρόνια της πανδημίας και του εγκλεισμού, υπήρξε ανυπολόγιστη. Η ελληνική κοινωνία τους οφείλει ένα τεράστιο“ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”.Είναι αλήθεια ότι επωμίστηκαν υπέρμετρο βάρος, στην 1η γραμμή της μάχης, κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας χαοτικές διαδικασίες, και όλα αυτά μέσα σε ένα απερίγραπτο περιβάλλον κρατικών παλινωδιών και υγειονομικής ανασφάλειας, ρισκάροντας την προσωπική τους υγεία για να μας εξυπηρετήσουν.

Η χαρά για τη συνάντησή μας, λοιπόν, μετατρέπεται σε βαθύτατο προβληματισμό, καθώς διαπιστώνω ότι τα προβλήματα των φαρμακοποιών, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο,όχι μόνοδιαιωνίζονταιάλυτα στο χρόνο, αλλά επιδεινώνονται και πολλαπλασιάζονταιαδιαφορία της Κυβέρνησης για την επίλυσή τους, αποτελεί ασέβεια προς την κοινωνική προσφορά τους.

Είναι ανεπίτρεπτο, αντί ευγνωμοσύνης, να υποτιμούνται και να εμπαίζονται.

Είναι ντροπιαστικό στην Ελλάδα του 2022, να συζητούμε ακόμα για ελλείψεις φαρμάκων, που στερούν τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας να λάβουν την αναγκαία θεραπευτική αγωγή και κάνουν μαρτύριο τη ζωή των φαρμακοποιών. 

Είναι αναγκαίο, μέσα στη δίνη των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων, να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, για τους συμπολίτες μας, που αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα και έτσι αναγκάζονται να μην τα αγοράσουν καν.

Επίσης πρέπει να εξεταστεί εξαρχής το θέμα της πολυιδιοκτησίας φαρμακείων και οι όροι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχήμα, χωρίς στην πραγματικότητα να εγγυάται γι’αυτό ο φαρμακοποιός-λειτουργός, αλλά ο επιχειρηματίας.  

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι παιχνίδι ομίλων, ούτε χρηματιστηριακό προϊόν 

Το δικαίωμα στη Ζωή και την Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο

Στηρίζουμε το ανεκτίμητο έργο των Φαρμακοποιών, όπως και αυτοί μας στηρίζουν στα δύσκολα.

Δεν κατεβάζουμε ρολά αδιαφορίας, απέναντι σ’ αυτούς που διανυκτερεύουν για όλους μας.»