Συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής της Βουλής, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, παρουσία του επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη, του Βουλευτή- Τομεάρχη Ανάπτυξης  Απόστολου Πάνα και του Διευθυντή της Κ.Ο. Θανάση Γλαβίνα. 

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις αυξήσεις των αλεύρων από το καλοκαίρι του 2021 που έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή τους , την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που καθιστά αδύνατη την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων, με συνέπεια την μη δυνατότητα στήριξης του καταναλωτή, καθώς και την έλλειψη κρατικής επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, όλα τα παραπάνω έχουν επίπτωση στον τζίρο των περασμένων μηνών, που αγγίζει το 20%. Πολλοί, μάλιστα, επιχειρηματίες  σκέφτονται ακόμα και την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, διότι αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

 Άξιο λόγου είναι, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα, αρκετοί επιχειρηματίες, προκειμένου να έχουν μια σχετική ρευστότητα για να μη βάλουν λουκέτο, δε μπορούν να καλύψουν υποχρεώσεις τους στο κράτος (απόδοση ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.). 

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Γραμματέας της Κ.Ο. επεσήμανε τα εξής: 

«Η βιοτεχνική αρτοποιία αποτελεί έναν από τους παραγωγικότερους κλάδους που έχει η χώρα μας. Η πολυετής κρίση, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας, από το καλοκαίρι του 2021, τους  έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Η λειτουργία των μικρών οικογενειακών τους επιχειρήσεων βρίσκεται σε εξαιρετικό κίνδυνο, ενώ η κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη.  

Τα ετεροχρονισμένα και λειψά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, δεν αρκούν για να ανακουφίσουν τους αρτοποιούς της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τις διεκδικήσεις τους για επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του ΕΦΚ και τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου και αρτοσκευασμάτων, μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δέσμη των τεκμηριωμένων και κοστολογημένων παρεμβάσεων που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήδη έχει προτείνει για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας. Καλούμε την Κυβέρνηση, να τα υιοθετήσει, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία επιβίωσης» .