Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με προβληματικές ρήτρες του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, που δεν επιτρέπουν τον ενδοπεριφερειακό τουρισμό, με μεγάλο χαμένο τις μικρομεσαίες, παραθαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις του ν. Λάρισας.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν τόσο για τους αδύναμους που αποκτούν πρόσβαση στο αγαθό των διακοπών, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έμμεσα στηρίζονται μαζί με τους εργαζομένους τους, ώστε να λειτουργούν με βιώσιμο τρόπο.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το ‘’Μητρώο Παρόχων’’ του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. 

Ένας σημαντικός περιορισμός που έχει ωστόσο τεθεί ως προς την επιλογή του τουριστικού καταλύματος από τους δικαιούχους ‘’είναι να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, η απόσταση μεταξύ τουριστικού καταλύματος και μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου να είναι μεγαλύτερη από 80 χιλιόμετρα’’.

Όπως πληροφορούμαστε όμως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στα παράλια της Λάρισας, δηλαδή τουριστικών περιοχών της ηπειρωτικής χώρας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβεβλημένες ‘’ναυαρχίδες’’ του ελληνικού τουρισμού – όπως τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, η Χαλκιδική, η Κρήτη κλπ. – αλλά ανυπομονούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, ο χιλιομετρικός προσδιορισμός των 80 χιλιομέτρων και άνω της εν λόγω πρόσκλησης, όπως και η ρήτρα της διαφορετικής Περιφερειακής ενότητας, περιορίζουν  δραστικά τους ωφελούμενους – μέσω του Προγράμματος – επισκέπτες στην περιοχή τους».

Δεδομένου ότι φέτος πολλοί ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ δεν διαθέτουν τους πόρους για μετακινήσεις άνω των 80 χιλιόμετρων, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, αλλά κι επειδή θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε προορισμούς κοντινούς, όσο και γνώριμους στους ίδιους, λόγω του δικαιολογημένου φόβου για τον κορονοϊό , ρωτώ τους αρμόδιους υπουργούς αν σκοπεύουν να διευρύνουν το φετινό πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού, με την αφαίρεση των δύο επίμαχων ρητρών της χιλιομετρικής απόστασης των 80 χιλιομέτρων, όπως και των διαφορετικών Περιφερειακών ενοτήτων μεταξύ τόπου διαμονής και τόπου παραθερισμού και να βοηθήσουν τους μικρομεσαίους  τοπικούς  επιχειρηματίες»