liakouli2

Αύριο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 9:30 π.μ. αναμένεται να απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δια ζώσης στη Βουλή, την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή  του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με την άμεση ανάγκη αφαίρεσης υλικών αμιάντου από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, για το οποίο η Λαρισαία βουλευτής ενημερώθηκε από τους ίδιους τους δικαστικούς υπαλλήλους, όταν τους επισκέφθηκε στον χώρο εργασίας τους, στο πλαίσιο κινητοποίησής τους για αιτήματα του κλάδου τους.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, πραγματοποιώντας αυτοψία στους χώρους του δικαστικού μεγάρου, κατόπιν υπόδειξης των υπαλλήλων, διαπίστωσε πως στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας όντως υπάρχουν  χώροι και οι επιφάνειες που επικαλύπτονται με αμίαντο, ενώ εκεί εργάζονται δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές και παράλληλα είναι καθημερινά επισκέψιμοι από δεκάδες απλούς πολίτες.  

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι σε πολλά σημεία οι επιφάνειες έχουν φθαρεί και η επαφή με το κονίαμα αμιάντου είναι άμεση! Ήδη, όλοι όσοι εργάζονται στους χώρους επί ώρες και επί χρόνια, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς είναι γνωστές οι συνέπειες επαφής με τον αμίαντο, ένα επικίνδυνο και καρκινογόνο υλικό, με βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό», τόνισε η ίδια η βουλευτής Λάρισας χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρότι η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου είναι ήδη δρομολογημένη, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν το έργο ότι δεν αφορά την αντικατάσταση του αμιάντου.

Η Λαρισαία πολιτικός προτίθεται, αύριο, κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης να θέσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης προ των ευθυνών του, ούτως ώστε άμεσα να επιλυθεί  ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, που σχετίζεται με την υγεία εκατοντάδων Ανθρώπων, υπαλλήλων, δικαστών, αλλά και επισκεπτών του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη αφαίρεσης υλικών αμιάντου από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας» Το ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και ιδιαίτερα βλαπτικός για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ευρέως γνωστό. Η ύπαρξή του εντοπίζεται ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία εντός ενός κτιρίου και ως εκ τούτου για την απομάκρυνση ή απομόνωσή του πλέον προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας, το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης πέραν της γενικευμένης επισκευής που χρήζει για ζητήματα στεγανότητας, αναβάθμισης ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επέκτασης χώρων για την αποθήκευση των πειστηρίων, αλλά και γενικότερα καθαριότητας, διαθέτει και δάπεδα τα οποία είναι καλυμμένα με αμίαντο.

Παρότι τα μέλη του ανωτέρω Συλλόγου έχουν εδώ και καιρό θέσει με αναλυτικό τους έγγραφο (αρ. πρ. 2/6-12-2017) τα προβλήματα αυτά στην Επιτροπή Κτηρίου, δυστυχώς, δεν έχουν δοθεί ακόμη  λύσεις.  

Δεδομένου ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι δυνατόν να προκαλέσουν «διάμεσο πνευμονική ίωση» (αμιάντωση), που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα, η δε επαφή του με τον ανθρώπινο οργανισμό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου έχει απαγορευτεί από 01/01/2005.

Δεδομένου ότι είναι άμεση η ανάγκη αρωγής της Πολιτείας, προκειμένου να προστατευτεί το αγαθό της δημόσιας υγείας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και τους πολίτες που επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την απομάκρυνση υλικών που περιέχουν αμίαντο στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια και να εναποτεθούν σε ειδικό χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων;
  2. Ειδικά για τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Τι σχεδιάζει να πράξει σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα, που αφορούν την κτηριακή – ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας;