Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση επίκαιρης επερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την έλλειψη σχεδίου, τις λανθασμένες πολιτικές και τους ανεπαρκείς χειρισμούς της Κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, από κοινού με όλη  την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέχεια της δέσμευσης που ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών.

Συγκεκριμένα,  για το σοβαρό αυτό ζήτημα, στην επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,  επισημαίνονται τα εξής : 

«Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της χώρας, αφού συμβάλει καθοριστικά στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, των εξαγωγών, του τουρισμού και στην κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, εξαιτίας της έλλειψης Εθνικού Σχεδίου παραγωγικής ανάπτυξης και της εμμονής της στην πελατειακή αντιμετώπιση των ζητημάτων, άφησε απροστάτευτους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους απέναντι στην πανδημία, τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ελληνοποιήσεις και την ακρίβεια. Η έλλειψη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής και τα αναποτελεσματικά αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο και σε μεγάλη μείωση το εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ήπειρο ως τα νησιά του Αιγαίου.

Τα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν είναι αμέτρητα. Το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, η έξαρση των ελληνοποιήσεων στα σημαντικά ελληνικά προϊόντα, η περιθωριοποίηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών, των ομάδων, των ΤΟΕΒ και της μεταποίησης από την δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ, η μη προσαρμογή των ασφαλιστικών κανονισμών του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή καθώς και η στοχοποίηση της κτηνοτροφίας είναι μόνο μερικά από τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώραςκαι τους δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα και σοβαρότατη ανησυχία. 

Είναι φανερό ότι δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα και των Ελλήνων παραγωγών. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο με στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα η κατάσταση στην ύπαιθρο θα είναι σε λίγο μη αναστρέψιμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην απασχόληση και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο καθώς και την εξωστρέφεια.

Στο πλαίσιο αυτό,  ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να προσέλθει στη Βουλή και να μας απαντήσει σχετικά με τις άμεσες ενέργειες και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την αποστροφή της καταστροφικής πορείας, με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης».