Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών του Νομού Λάρισας, πραγματοποίησε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει από το Μάρτιο του 2021 έως τώρα, και των διαδοχικών επισκέψεών της στις περιοχές, με πιο πρόσφατη πριν ένα μήνα, μαζί με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Σπυρόπουλο, στην Κοινότητα Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου. 

Η Ε. Λιακούλη στηλιτεύει το γεγονός ότι «σχεδόν δύο χρόνια (συγκεκριμένα 21 μήνες) μετά το χτύπημα του “Εγκέλαδου”, απελπιστική παραμένει η καθημερινότητα για τους σεισμοπλήκτους, οι οποίοι ευλόγως αναδεικνύουν πως η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους έχει ξεχάσει και εγκαταλείψει απροστάτευτους στη μοίρα τους. Είναι αδιανόητο, μέσα στο χειμώνα, συνάνθρωποί μας, να ζουν ακόμα σε κοντέινερ, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και ευάλωτοι ηλικιωμένοι».

Επιπλέον, στην Ερώτηση αναδεικνύεται πως «πρωταγωνιστική παράμετρος στη ζοφερή πραγματικότητα, παραμένει το γεγονός ότι έως τώρα, οι εκδοθείσες αδειοδοτήσεις για σεισμόπληκτα κτίρια είναι ελάχιστες, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστές σοβαρές τεχνικές αλλά και οικονομικές παράμετροι, που αφορούν σε αυτές τις άδειες. Ταυτόχρονα, η “καταιγίδα” της ακρίβειας πλήττει και τους σεισμόπληκτους, καθώς εκτινάσσει τα κόστη δαπανών αποκατάστασης, καθιστώντας πλέον ανεπίκαιρη την ισχύουσα μέγιστη εγκρινόμενη δαπάνη, η οποία είχε οριστεί σε ποσό που απέχει από την πραγματικότητα, όπως αυτή βιαίως διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού. Επιπλέον, η υποχρέωση καταβολής ίδιας συμμετοχής στο δάνειο που θα ληφθεί για την κατασκευή νέου σπιτιού από τους σεισμοπαθείς, είναι πλέον απολύτως απαγορευτική λόγω των συνθηκών. 

«Αποτελεί χρέος της Πολιτείας να στηρίξει τους πληγέντες, που σχεδόν δύο χρόνια αγωνίζονται αβοήθητοι να αναγεννηθούν μέσα από τα συντρίμμια. Η αγωνία τους αυξάνεται κατακόρυφα, με δεδομένο πως επίκεινται εθνικές εκλογές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις καθυστερήσεις στη δράση των αρμοδίων Φορέων κατά την προεκλογική περίοδο και μέχρι το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από τους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη ξεκάθαρες απαντήσεις για:

– τις άδειες που έχουν εκδοθεί για τα σεισμόπληκτα κτίρια,

– την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και επανακατασκευής,

– την άρση της ντροπιαστικής και επικίνδυνης κατάστασης, πολίτες να ζουν σε κοντέινερ μέσα στο χειμώνα,

– την αναγκαία αύξηση της μέγιστης εγκρινόμενης δαπάνης και την απάλειψη ίδιας συμμετοχής

– το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης, ώστε να δοθούν οριστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι και να επανέλθει η ζωή τους στην κανονικότητα.

«Διότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να διαφημίζει η Κυβέρνηση την κοινωνική κατοικία που όψιμα θυμήθηκε ως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο μάλιστα με περισσό θράσος ονομάζει «Σπίτι μου», δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι όλοι θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, όταν εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Υπάρχουν όρια, ακόμη και στο θράσος..» καταλήγει η κ Λιακούλη .