Με πρωτοβουλία της βουλευτή ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, πραγματοποιήθηκε νέα ερώτηση – παρέμβαση, που στηρίχθηκε από το σύνολο  της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, σε σχέση, αυτή τη φορά, με το εντελώς παραμελημένο – ωστόσο, κρισιμότατο, εν μέσω πανδημίας  ζήτημα,– στήριξης των δομών ψυχικής υγείας.

Όπως επισημαίνει η  βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στο κείμενο της ερώτησης:

 «Σε εποχές γενικευμένης κρίσης (πόλεμοι, πανδημίες, εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές), οι δομές υποστήριξης της ψυχικής υγείας (λανθασμένα) υποβιβάζονται σε δευτερεύοντα ρόλο, παρά το γεγονός ότι τότε ακριβώς υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσής τους.

Την τελευταία περίοδο και στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου υγειονομικής κρίσης λόγω του covid -19, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες επιβλήθηκαν σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των πολιτών αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, τα οποία ωστόσο αναπόφευκτα δρουν επιβαρυντικά στην ψυχική τους υγεία.

Ήδη, όμως, από την περίοδο του πρώτου lockdown (Μάρτιος – Μάιος 2020) εκτεταμένες έρευνες παγκοσμίως (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και έρευνες σε Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.) κατέδειξαν ραγδαίες επιπτώσεις στο αγαθό της δημόσιας ψυχικής υγείας, ως απότοκο της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης, αλλά και της διάχυτης ανησυχίας πολλών πολιτών, λόγω της επελαύνουσας πλέον οικονομικής ύφεσης.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές στη χώρα μας κάνουν λόγο, επιπλέον, για ιδιαίτερη ψυχική επιβάρυνση των παιδιών, των ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και του ιατρικού, όπως και του παραϊατρικού προσωπικού, για διαφορετικούς λόγους κατά περίπτωση και κατηγορία».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του Κινήματος λαμβάνοντας υπόψη πως στη χώρα μας η χρηματοδότηση του τομέα ψυχικής υγείας είχε από παλιά περικοπεί αισθητά λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως και ότι με τη δεύτερη καραντίνα αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες, με την αύξηση των καταθλίψεων, των κρίσεων πανικού, των διαταραχών, των  αυτοκτονιών, της βίας κατά των γυναικών, αλλά και των εξαρτήσεων όλων των τύπων, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Αν έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του μέχρι σήμερα κατατετμημένου δημόσιου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με διατομεακό συντονισμό και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τον μακρόπνοο σχεδιασμό της ψυχικής υγείας, αλλά και για την άμεση αντιμετώπιση των ανεπαρκειών και δυσλειτουργιών της
  • Αν σκοπεύει να λάβει ειδική πρόνοια για τα παιδιά και τους εφήβους, τους μοναχικούς ηλικιωμένους, το ιδιαίτερα ψυχικά επιβαρυμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τους, που υποχρεωτικά υπόκεινται στο νέο εγκλεισμό και αναπόφευκτα επιβαρύνονται ψυχικά περισσότερο από ό,τι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας»