Απληροφόρητη και διαδικαστική σε βαθμό ανησυχίας εμφανίστηκε και σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή, όπου δια στόματος του Υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη απαντήθηκε η, από 1/10/2019, επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, με τίτλο «Θύματα της γραφειοκρατίας οι κινητές μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη Θεσσαλία».

Σημειωτέον πως το ζήτημα προέκυψε όταν αιφνιδιαστικά ο νέος Διοικητής της 5 ης ΥΠΕ διέκοψε, στο τέλος του Σεπτέμβρη, τη λειτουργία δύο κινητών μονάδων Α’βαθμιας φροντίδας υγείας, που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Θεσσαλίας με προληπτικές και άλλου τύπου ιατρικές εξετάσεις, με το σκεπτικό πως η λειτουργία τους δεν ήταν «θεσμικά» θωρακισμένη.

Η Ευαγγελία Λιακούλη στην πρωτολογία της τόνισε το γεγονός πως η γρήγορη αναδίπλωση και ανάκληση της αρχικής απόφασης του Διοικητή της 5 ης ΥΠΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά σε λειτουργία των 2 κινητών μονάδων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη δύναμη του ασκούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τα μέλη της Κυβέρνησης. Ζήτησε ακόμη να μάθει από την ηγεσία του Υπουργείου πως προτίθεται να αξιοποιήσει ακόμη δύο κινητές μονάδες που βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σε ένα οικόπεδο, ενώ υπενθύμισε πως εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της ουσιαστικής αδειοδότησης των εν λόγω μονάδων, με πλήρεις ελέγχους τεχνικής επάρκειας και πιστοποίησης των διενεργούμενων εξετάσεων, από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Ο Υφυπουργός Υγείας στα 80 δευτερόλεπτα της πρωτολογίας του και στα 60 δευτερόλεπτα της δευτερολογίας του – παρότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τουλάχιστον 3λεπτες απαντήσεις – έδειξε να μην αντιλαμβάνεται πως το νέο ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με την εγκυρότητα των διενεργούμενων εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους, προκαλώντας τη δίκαιη ανησυχία της Λαρισαίας πολιτικού, σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των κινητών μονάδων προς τους πολίτες.

«Όταν έχουμε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για παράδειγμα, δηλαδή έχουμε απεικονιστικές εργασίες ή όταν έχουμε μικροβιολογικές εργασίες … αυτό δεν θα έπρεπε να σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και όλες τις πιστοποιήσεις; Να είναι δηλαδή οι εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους έγκυρα και πιστοποιημένα;» ρώτησε η βουλευτής Λάρισας τον Υφυπουργό χαρακτηριστικά, για να εισπράξει την αφοπλιστική απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη πως ‘’φαντάζεται’’ ότι η ερώτησή της αφορά την άδεια καταλληλότητας των εν λόγω κινητών μονάδων… Κοινώς, η απάντηση του Υπουργού αντί να καθησυχάσει τη βουλευτή, αλλά και την κοινή γνώμη της Λάρισας, φαίνεται να γεννά νέα ερωτήματα, για το αν το Υπουργείο απλώς έβαλε «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες του θεσμού των κινητών μονάδων, υπό το βάρος της κατακραυγής που η παύση της λειτουργίας τους προκάλεσε.

Δείτε τα πρακτικά:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):
Θα συζητηθεί η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 88/11-10-2019 του πρώτου κύκλου, της Βουλευτή Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Θύματα της γραφειοκρατίας οι κινητές μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη Θεσσαλίας». Ορίστε, κυρία Λιακούλη, έχετε τον λόγο.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είναι από τις στιγμές που στο Κοινοβούλιο επιβεβαιώνεται η ισχύς και η δύναμη των επίκαιρων ερωτήσεων. Και αυτό τουλάχιστον, θεσμικά, κύριε Πρόεδρε, όταν μας δίνεται η ευκαιρία νομίζω ότι πρέπει να το λέμε. Εγώ το λέω σήμερα, κύριε Υπουργέ, επειδή μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης, που έγινε 1η Οκτωβρίου, ο Διοικητής της 5 ης ΥΠΕ αναδιπλώθηκε, προφανώς με εντολή των αρμοδίων δικών σας υπηρεσιών. Κι έτσι, αντί για τη δήλωσή του ότι θα μείνουν αχρησιμοποίητες οι Κινητές Μονάδες, τελικά, αποφάσισε να κινήσει ξανά τις δύο από τις τέσσερις κινητές μονάδες, που παρείχαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όμως, το θέμα δυστυχώς, αντιμετωπίστηκε με μία ελαφρότητα – για άλλη μία φορά – που δεν ταιριάζει ούτε στους κατοίκους της περιοχής, αλλά ούτε και στις αρμόδιες υπηρεσίες ενός πολύ κρίσιμου Υπουργείου, όπως το δικό σας.
Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο καθεστώς, όπου κατ’ ουσία δεν δώσατε άδεια σε μία Κινητή Μονάδα. Συγκεκριμένα, δεν αδειοδοτήσατε, όχι τη μονάδα που κάνει μαστογραφίες, αλλά αυτήν που κάνει προληπτικές μικροβιολογικές εξετάσεις. Συνεπώς, δεν γνωρίζουμε ακόμη η μη αδειοδοτημένη μονάδα, που κάνει τις μικροβιολογικές εξετάσεις με ποια πιστοποίηση, με ποια τεχνική επάρκεια και με ποια άδεια κυκλοφορεί – τουλάχιστον έτσι όπως κατήγγειλε ο Διοικητής της 5 ης ΥΠΕ. Κι αυτή είναι η μια όψη του πράγματος, η πιο απλή.

Η δεύτερη όψη του πράγματος, κύριε Υπουργέ, είναι ότι δυστυχώς, οι δύο από τις τέσσερις μονάδες κινητής υγείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα οικόπεδο, παραμένοντας εκτός λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι η αγορά τους και η αξιοποίηση τους ήταν μία πολυδάπανη διαδικασία – και από ό,τι πληροφορούμαι μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ.

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε να μας πείτε σήμερα, δεδομένου ότι έχετε εκδώσει τη σχετική άδεια, για το αν οι δυο κινητές μονάδες διαθέτουν τεχνική επάρκεια, ασφάλεια και πιστοποίηση, και αναφέρομαι ιδίως στη μονάδα που πραγματοποιεί τις μικροβιολογικές εξετάσεις – όπως και σε αυτή βεβαίως που πραγματοποιεί τις προληπτικές εξετάσεις του μαστού.

Δεύτερον, σας ερωτώ για το τι συμβαίνει με τις άλλες δύο Κινητές Μονάδες από τις τέσσερεις, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σε ένα οικόπεδο, ακόμα και σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Βουλευτή, η πρόσβαση των πολιτών των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Θεσσαλίας
στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του Κινητών Μονάδων δεν διακόπηκε ποτέ. Οι Κινητές Μονάδες πράγματι, αποτελούν κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρέπει να διασφαλίζουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των Μονάδων αυτών.
Ίσως γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι η ΥΠΕ είχε τέσσερις Κινητές Μονάδες και οι δύο πράγματι είναι παροπλισμένες και καμία από τις τέσσερις δεν έχει άδεια. Επομένως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η παρέμβαση της Υγειονομικής Περιφέρειας, όχι για να διακοπεί το πρόγραμμα, αλλά να βρούμε λύση στο κομμάτι της αδειοδότησης.

Μάλιστα, η Υγειονομική Περιφέρεια προχώρησε σε ενίσχυση των δύο Κινητών Μονάδων που κυκλοφορούν με μία γενική γιατρό στην κάθε μία και βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, ώστε να πάρουν άδεια όλες οι Κινητές Μονάδες.

Τέλος, αξίζει να καταθέσω στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας, όπως έχει καταρτιστεί από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής). Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Λιακούλη, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς επιβεβαιώσατε στο δεύτερο σκέλος της απάντησής σας ότι η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε και τελικά είχε το αποτέλεσμά της. Όταν λέτε ότι δεν διακόπηκε ποτέ η παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω των κινητών μονάδων και στη συνέχεια λέτε ότι πράγματι υπήρξε πρόβλημα με την αδειοδότηση, αντιλαμβάνεστε κι εσείς –και το λέω με πολύ σεβασμό στο πρόσωπό σας- ότι αντιφάσκετε, διότι η δήλωση του ΥΠΕάρχη μας δεν ήταν ένα κύημα της δικής μας φαντασίας, αλλά ήταν μια δημοσιευμένη δήλωση, την οποία κι εσείς είδατε και την οποία την αντιμετώπισε προφανώς η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας και καλά κάνατε. Αυτός είναι ο δικός σας ρόλος.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα έρχεστε στο Κοινοβούλιο και μας λέτε ότι το θέμα δεν το έχετε λύσει, δηλαδή στα τέλη του 2019 ένα γραφειοκρατικό ζήτημα μεταξύ του διοικητή της ΥΠΕ και των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να λυθεί. Σήμερα μας λέτε κάτι ακόμα. Μας λέτε ότι πράγματι είναι παροπλισμένες οι δύο μονάδες. Δέχεστε, λοιπόν, ότι είναι παροπλισμένες οι δύο μονάδες, αλλά μας λέτε και κάτι περαιτέρω, δηλαδή ότι είναι χωρίς άδεια και οι τέσσερις.

Όταν πραγματικά μας λέτε ότι δεν έχουν άδεια οι τέσσερις κινητές μονάδες και ήδη ο ΥΠΕάρχης μας έχει κάνει τη δήλωση ότι ελλείπουν τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, το ζήτημα της πιστοποίησης και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και να καταχραστώ τον χρόνο. Ωστόσο, θα πω ότι όταν έχουμε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για παράδειγμα, δηλαδή έχουμε απεικονιστικές εργασίες ή όταν έχουμε μικροβιολογικές εργασίες – οι γιατροί τα ξέρουν καλύτερα από εμένα, δεν είμαι γιατρός – αυτό δεν θα έπρεπε να σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και όλες τις πιστοποιήσεις; Να είναι δηλαδή οι εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους έγκυρα και πιστοποιημένα;

Σας ερωτώ, λοιπόν, με την ευκαιρία της δευτερολογίας μου – και σήμερα αναφαίνεται ότι είναι ένα δεύτερο ζήτημα, αλλά επόμενο της σημερινής ερώτησής μου – αν αυτές οι άδειες και στις τέσσερις κινητές μονάδες έχουν σχέση με την πιστοποίηση και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αυτό, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, θέλω να το ακούσω στη δευτερολογία σας. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν θα πω ότι η δήλωση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας αφορούσε τη διαπίστωση του προβλήματος. Επίσης, είπατε ότι οι δύο κινητές μονάδες είναι παροπλισμένες. Δεν είπαμε εμείς κάτι αντίθετο. Μας είπατε ότι βρίσκονται κάπου. Δεν τίθεται αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτό το πρόβλημα προϋπήρχε. Το διαπιστώσαμε και προσπαθούμε να το επιλύσουμε. Καταρχήν, φαντάζομαι ότι αφορά την άδεια καταλληλότητας αυτών των κινητών μονάδων, προκειμένου να κινούνται στις περιοχές αυτές και να προβαίνουν στις προγραμματισμένες εξετάσεις.
Σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις, επιτρέψτε μου να πω ότι όλα τα μηχανήματα φέρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και άδειες καταλληλότητας και λειτουργίας και λειτουργούν βεβαίως με διεθνή πρότυπα. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ.