Αυστηρή κριτική στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής “πονάει” το Δημόσιο Σχολείο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, γιατί γνωρίζουμε καλά πως αποτελεί το ύψιστο, το αναντικατάστατο, εργαλείο ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύει πως η Δημόσια Παιδεία, η μόρφωση, το “μάθε παιδί μου γράμματα” – όπως απλοϊκά το έλεγαν οι παλαιότεροι, αποτελεί την οδό “σωτηρίας” για κάθε παιδί των αδύναμων , ευάλωτων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που του ανοίγει μια “πόρτα” προς ένα καλύτερο μέλλον.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η Δημόσια Εκπαίδευση μπορεί και πρέπει:

– να λειτουργεί ως διαδικασία “απελευθέρωσης” από τα “δεσμά” των κοινωνικών ανισοτήτων,

– να εφοδιάζει κάθε μαθητή και φοιτητή με όλα τα αναγκαία “υλικά”, για να “χτίσει” τη ζωή Αξιοπρέπειας που δικαιούται,

– να “φυτεύει” το “σπόρο” του ανθρωπισμού, αρχών και αξιών που θα εκριζώσουν σταδιακά από την κοινωνία τη βία, το ρατσισμό και κάθε είδους διάκριση.

H Παιδεία είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας, που θα έπρεπε να ενώνει τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης σύμπνοιας. Αποτελεί κατάντια για τον πολιτικό κόσμο ότι έχει μετατραπεί σε “γήπεδο” κομματικών διαξιφισμών, όπως με την απολύτως καταδικαστέα, πέραν κάθε ανεκτού ορίου, επίθεση του Υπουργού Επικρατείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προς στην Υπουργό Παιδείας.

Σε αυτά τα τρία χρόνια, αλλά και με αυτό το Νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης:

– Υφαίνετε σκόπιμα την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αντί των αναγκαίων πρωτοβουλιών αναβάθμισής της.

Απαξιώνετε το Δημόσιο Σχολείο και Πανεπιστήμιο, αντί να στηρίζετε τον σημαντικό κοινωνικό του ρόλο.

– Εμμένετε σε μονομερείς κινήσεις, αντί να διασφαλίζετε τη συναίνεση. 

– Διαλέγετε τον αυταρχισμό και την επιβολή, αντί του δημοκρατικού διαλόγου.

– Αρκείστε σε επιδερμικές προχειρότητες και πρόσκαιρες διευθετήσεις αμφίβολης σκοπιμότητας, αντί να εισηγείστε γενναίες τομές και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Φοβάστε το αυτοδιοίκητο, αντί να δείχνετε σεβασμό και εμπιστοσύνη στα Πανεπιστήμια, βεβαίως πάντοτε με ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου και λογοδοσίας.

– Επιχειρείτε να εξωραΐσετε με επικοινωνιακά τεχνάσματα τις ιδεολογικές εμμονές σας, αντί να ακούσετε την καλόπιστη κριτική που σας ασκούν οι συναρμόδιοι Φορείς.

 –Υπονομεύετε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αλλά και τη συλλογικότητα και δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων Διοίκησης, αντί να αντιλαμβάνεστε πως μόνο εάν βγουν οι άξιοι μπροστά, θα ωθήσουν και το εκπαιδευτικό σύστημα ψηλά.

Οι εξελίξεις σας προσπερνούν. Σας κατατάσσουν στο παρελθόν, εκεί από όπου αντλείτε και τις αλαζονικές μεθόδους κομματικής επιβολής και αντιμεταρρύθμισης.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ακολουθούμε τα νέα παιδιά, που βρίσκονται ήδη στην επόμενη μέρα της έρευνας, της καινοτομίας, της 4ηςβιομηχανικής επανάστασης, των νέων τεχνολογιών. Πλάι – πλάι με τη νεολαία της Παράταξής μας, περνάμε στη νέα εποχή, μια εποχή που σπάει τα παραδοσιακά όρια, ανατρέπει παρωχημένα δεδομένα, υπερπηδά κάθε εμπόδιο υπονόμευσης, προσπερνά αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Όταν έχουμε μπροστά μας ένα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, δεν κρατάμε στα χέρια μας απλές σελίδες με αράδες λέξεων.

Κρατάμε τα όνειρα των νέων παιδιών για ίσες ευκαιρίες σε ένα καλύτερο μέλλον προόδου και ευημερίας.

Είναι η Παιδεία που μπορεί να τους δώσει “φτερά” για να πετάξουν ψηλά.

Αφού  δεν μπορείτε να εμφυσήσετε πνοή στο πρώτο πέταγμά τους, τουλάχιστον μην τους  ψαλιδίζετε τα φτερά.»

(7) Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΥΠ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 13-7-2022 – YouTube