Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προςτον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας σχετικά με την ανάγκη επέκτασης τουισχύοντος προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών για ακόμη 2 έτη, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με βουλευτές του κινήματος.

Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης  επισημαίνονται τα εξής:

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας, με αύξηση σε 15.000 από 8.500 θέσεις που προβλέπονται σήμερα, είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ομόφωνες αποφάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων ΠΕΔ και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, έχει ζητηθεί να υπάρχει η δυνατότητα, στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, οι επωφελούμενοι που συμπληρώνουν δύο χρόνια εργασίας, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν αλλά και εφόσον καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, να μπορούν να παραμείνουν άλλα «1+1», δηλαδή συνολικά τέσσερα χρόνια. 

Είναι σαφές ότι η εμπειρία όλων όσοι υπηρετούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες στο πρόγραμμα μακροχρονίων ανέργων  και η εξοικείωση με το αντικείμενο είναι σημαντική, ενώ η συμβολή τους στην υποστελεχωμένη τοπική αυτοδιοίκηση είναι καθοριστική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πραγματικά τις υπηρεσίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση απόλυσης, οι ήδη εργαζόμενοι στο πρόγραμμα μακροχρονίως ανέργων θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα λόγω της ηλικίας τους για να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να επεκτείνει τις συμβάσεις των ήδη εργαζομένων στα προγράμματα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών κατά 2 έτη (1+1) και να απαντήσει εάν ευσταθεί ο αποκλεισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών.»