Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το σύστημα Επιτροπείας και Φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη,τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής :  

«Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια, σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, με τον πύρινο εφιάλτη να τυλίγει στις φλόγες πολλές περιοχές της Αττικής και τις σκέψεις μας σε όλους τους κατοίκους, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τα Σώματα Ασφαλείας που συνδράμουν στην υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάσβεσης. Πλέον είναι βέβαιο, ότι δεν μιλάμε για κλιματική κρίση, αλλά περνάμε σε επίπεδα κλιματικής κατάρρευσης, που απαιτεί νέο, ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προσαρμοσμένο και διαρκώς βελτιούμενο .  

Σήμερα συζητάμε στη Βουλή για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. 

Η ευαλωτότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων, των οποίων ο αναγκαστικός αποχωρισμός τους από τους οικείους τους, μπορεί να αποβεί τραυματικός για την ευαίσθητη παιδική ψυχή, είναι αδιαμφισβήτητος και η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας, πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων και αποχωρισμένων ανηλίκων. 

Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, με το παρόν νομοσχέδιο φαίνεται να νομοθετεί σύμφωνα με το δικό της βέλτιστο συμφέρον, και όχι των προσφυγόπουλων. Προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό της από καταγγελίες και υποχρεώσεις της , και όχι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία βλέπει πρώτα ως πρόσφυγες και μετά ως παιδιά,  απομακρύνοντάς τα από το ενιαίο δημόσιο σύστημα της παιδικής προστασίας και μεταφέροντας την αρμοδιότητα της επιτροπείας αποκλειστικά στο Υπουργείο Μετανάστευσης!

Πολλά διεθνή και εθνικά όργανα έχουν ασκήσει οξεία κριτικά στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος επιτροπείας.

Η Κυβέρνηση- και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, αν και, ήδη από το 2019, παρουσίασαν φιλόδοξο σχέδιο, άργησαν τρία ολόκληρα χρόνια να το νομοθετήσουν. Τον ίδιο χρόνο ακριβώς χρειάστηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να προβεί στην νομοθέτηση ενός νόμου, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Κανείς από τους δύο, ωστόσο, δεν ομολόγησε στους πολίτες ότι οδηγήθηκε στην πράξη αυτή, όχι από ανυπόκριτο ενδιαφέρον, αλλά λόγω των πιέσεων που δέχτηκαν από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί, λοιπόν, δήθεν να ρυθμίσει μία κατάσταση « καλύτερα από τους προηγούμενους» και διαλύει οτιδήποτε είχε προβλεφθεί, διακόπτει κάθε συνέχεια, απορρίπτει κάθε τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει αποκτηθεί. 

Η προχειρότητα, η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και ολοκληρωμένου προγραμματισμού της Κυβέρνησης είναι προφανής.

 Δεν μας λέει ούτε ποιος θα αξιολογεί, ούτε ποιος θα ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία, ενώ δίνει ‘λευκή επιταγή’ σε Μ.Κ.Ο και σωματεία.

Για το τέλος, μας επεφύλαξε, μάλιστα, μια τροπολογία της ντροπής, με την οποία αφενός νομιμοποιεί συλλήβδην όλες τις δαπάνες των γραφείων των Υπουργών, από το 2014 μέχρι και σήμερα, αφετέρου συστήνει θέση Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο θα επιλέγει…. η ίδια! 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι χρειάζεται ένα συνεκτικό, ενιαίο και ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε αυτό είναι βιώσιμο και λειτουργικό και να υπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. 

Γιατί, για εμάς, προτεραιότητα έχουν ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, που βεβαίως προηγούνται των μικροπολιτικών επιδιώξεων της Κυβέρνησης».