Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση αναφοράς προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις προβληματικές αμαξοστοιχίες που φέρεται να έχει αγοράσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, από κοινού με 15 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Συγκεκριμένα,  για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, η  κ Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής : 

«Καταθέσαμε αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και ζητάμε άμεσα  απαντήσεις, για ένα σοβαρό και ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα,  που αφορά στην δημόσια ασφάλεια των πολιτών στις μεταφορές . 

Η αναφορά μας βασίζεται σε αποκαλυπτικό σχετικό δημοσίευμα των τελευταίων ημερών, που αφορά στην προμήθεια και αγορά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τρένων τύπου ETR 470.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλεται , τα τρένα αυτά στο παρελθόν έχουν χαρακτηρισθεί ως «τρένα βλαβών» και επομένως προκύπτουν σοβαρά ζητήματα και αμφιβολίες για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Ιδιαίτερα , αναφέρονται σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών κατά τη λειτουργία τους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις εντός σηράγγων.

Επί πλέον, όπως σημειώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα, στη γενική επισκευή των ETR 470, μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία στην Ιταλία και πριν φτάσουν στην Ελλάδα, δεν τοποθετήθηκε σε αυτά προηγμένο σύστημα πυρόσβεσης.

Να επισημανθεί δε, ότι στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετές σήραγγες μήκους άνω των 500 μέτρων, ενώ τέσσερις (4) από αυτές έχουν μήκος άνω των 2,5 χιλιομέτρων.

Η υπόθεση αυτή αφορά όλη την Επικράτεια, αλλά βεβαίως και το επιβατικό κοινό της Λάρισας. 

Όπως είναι γνωστό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί από την αντίστοιχη Ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, είναι δεδομένος ο δημόσιος χαρακτήρας των μεταφορών και επιβεβλημένη η απόλυτη μέριμνα της ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε άμεσα απαντήσεις για το θέμα από τον αρμόδιο Υπουργό  και τον καλούμε να λάβει υπόψη του τα αναφερόμενα στο σχετικό δημοσίευμα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς αφορά στην ασφάλεια του επιβατικού κοινού» .