«Το σημαντικότερο είναι οι ψυχές μας να τραγουδήσουν τον ύμνο της Ελλάδας μας»

Όσο θυμάμαι τη ζωή μου,  η ημέρα της 25ης Μαρτίου, μιας μεγάλης εθνικής και θρησκευτικής γιορτής, ήταν γεμάτη γεγονότα και ήχους. Σημαιοστολισμοί, Θεία λειτουργία, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις, μπάντες, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, εκπροσώποι των αρχών, καφές, γιορτινό τραπέζι, ευχές …

Φέτος, τα γεγονότα κρύφτηκαν και οι ήχοι σίγησαν .

Σκεπάστηκαν από το σκοτεινό πέπλο του νέου, σύγχρονου εχθρού της πανδημίας, που απειλεί την ανθρώπινη ζωή, σε όλο τον κόσμο.

Φέτος,  μένουμε σπίτι, χωρίς όμως να ξεχάσουμε ότι αυτή η ημέρα αποτελεί ένα σύμβολο αγώνα, εθνικής ομοψυχίας και  ηρωικής απάντησης στον κοινό εχθρό.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες , κατάφεραν πριν 200 περίπου χρόνια, να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να κάνουν το μεγάλο, καθοριστικό βήμα για την αρχή της δημιουργίας του ανεξάρτητου, δημοκρατικού, ελληνικού κράτους.

Αφησαν πίσω τις μεγάλες διαφορές  και τα διλήμματα της δικής τους εποχής.

Δεν ήταν και τότε όλα ομαλά, ούτε όλοι κοίταζαν στην ίδια κατεύθυνση.

Όμως ενώθηκαν και υπέταξαν το μικρό «εγώ»,στο μεγάλο «εμείς», καταφέρνοντας έτσι να  σφυρηλατήσουν τη συλλογική συνείδηση και να επικρατήσουν.

Αυτό το μήνυμα, είναι σήμερα  επίκαιρο, όσο ποτέ.

Κρατάμε μέσα μας το πνεύμα της ενότητας, της συνύπαρξης και της συμπόρευσης, για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας και τη χώρα από κάθε απειλή.

Είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και δίνουμε τις μάχες, στα πραγματικά πεδία της ζωής.

Ακόμη κι όταν κουραζόμαστε, θάρρος και ελπίδα δίνει το μήνυμα, ότι αυτή η μέρα επιλέχθηκε για την  έναρξη της επανάστασης του 1821, γιατί ήταν η ημέρα που συμβολίζει την αρχή της ζωής του Θεανθρώπου, μαζί και την πορεία όλων των Ανθρώπων, μέσα από τη ζωή, στη δική τους Θέωση…

Και φέτος οι καμπάνες θα χτυπήσουν- κι ας μην υπάρχουν πιστοί στις εκκλησίες.

Οι σημαίες θα κυματίσουν- κι ας μην τις κρατάνε τα παιδιά μας, με τα άσπρα γάντια.

Το σημαντικότερο όμως είναι,  οι ψυχές μας να τραγουδήσουν τον ύμνο για την Ελλάδα μας, τους αγώνες μας, τους ήρωές μας, την πολύτιμη, αιματοβαμμένη λευτεριά μας…

Αυτό το τραγούδι, είναι η πραγματική νίκη.

Είναι η νίκη της χώρας μας σε όλες τις απειλές που δέχεται στα σύνορά της και στον πληθυσμό της.

Είναι η δική μας νίκη, στις μάχες της κάθε μέρας μας.

 Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

 Κανείς Μόνος !

Χρόνια Πολλά »