liakouli2

Καταιγιστική ήταν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για τον εκλογικό νόμο η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Λαρισαία πολιτικός έκανε λόγο για «οβιδιακή» μεταμόρφωση της κυβέρνησης, σε σχέση με την, μόλις, χθεσινή ευρεία, συναινετική εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, από την στιγμή που καμία συζήτηση δεν άνοιξε ποτέ από πλευράς της, σε σχέση με την πρόταση για τη νέα εκλογική νομοθεσία.

«Κι ας το πολιτικό σύστημα κατάφερε τελικά να δώσει πανηγυρικά στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικοινωνήσει την ευρύτατη πλειοψηφία που επιτεύχθηκε για το εξίσου συναινετικό νομοθέτημα για την ψήφο των Αποδήμων, πριν από ένα μήνα, χωρίς να δώσει ούτε ένα «ψίχουλο» στην Αντιπολίτευση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η πλήρης κυβερνητική μεταστροφή είναι στην πραγματικότητα για τις πολιτικές παρατάξεις ένα «σκωτσέζικο ντους». Συναινέσεις ‘’α λα καρτ’’ με λίγα λόγια».

Στη συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως ο νέος εκλογικός νόμος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κάτι νέο, παρά ένα «face lift» του πεπαλαιωμένου νόμου Παυλόπουλου:

«Πρόκειται για έναν παλαιό νόμο, για ένα παλαιό εκλογικό σύστημα, που στηρίζεται σε μία πεπαλαιωμένη αντίληψη και τον φέρνετε στη Βουλή με παλαιές πρακτικές, αλλά με ένα υποτιθέμενα νέο προσωπείο, αποδεικνύοντας πως η Νέα Δημοκρατία πράγματι αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας, καθώς ελάχιστα δείχνει να αντιλαμβάνεται το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια».

Η βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε πως ενώ η πρόταση εκλογικού νόμου της ΝΔ ακολουθεί την αρχιτεκτονική της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, τελικά διαφοροποιείται σημαντικά με μια πολιτικάντικη πονηριά που έχει απολύτως διαφορετικές στοχεύσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την αυτοδυναμία από το 36%, εν αντιθέσει με το 41%, που αντι-προτείνει το Κίνημα.

«Γιατί εμείς κατηγορηματικά και ευθέως, υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που ξεκάθαρα σε σπρώχνει πολλές φορές σε συγκλίσεις, όταν σου δίνει ποσοστό κάτω του 40%. Σε σπρώχνει σε συγκλίσεις γιατί δεν σε εμπιστεύεται να κυβερνήσεις μόνος σου. Σε θέλει, αλλά δεν σε θέλει μόνο σου…», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στο άλλο μεγάλο και ευθέως αντισυνταγματικό ατόπημα του εκλογικού νόμου της ΝΔ, το οποίο συνιστά η μη πριμοδότηση των προεκλογικών Συνασπισμών Συνεργαζόμενων Κομμάτων με bonus, σε αντίθεση με την πριμοδότηση των «αυτοτελών» πολιτικών σχηματισμών. 

«…έχουμε να πούμε ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις και κυβερνητικοί πατερναλισμοί είναι απολύτως αντισυνταγματικοί. Για αυτό και εσείς στερείστε πολιτικών επιχειρημάτων. Γυρίσατε γύρω-γύρω από τον κύκλο. Κάνετε μία πολύ ωραία περιφέρεια. Δεν ακουμπήσατε όμως καθόλου το θέμα. Ένα πολιτικό επιχείρημα ή ένα νομικό επιχείρημα δεν είπατε. Για έναν Συνταγματολόγο δεν μιλήσατε, παρά μόνο για τις απόψεις δύο, που ο ένας είναι Καθηγητής αστικού δικαίου, και ο άλλος διοικητικού – και το ξέρω λόγω της δουλειάς μου».

Καταλήγοντας η Λαρισαία βουλευτής τόνισε: «υπήρχαν πολύ ισχυρότεροι Πρωθυπουργοί και πριν από τον κ. Μητσοτάκη, σε άλλες εποχές. Και ο σεβασμός στους θεσμούς ήταν το λιθαράκι που έκαστος εξ αυτών πρόσφερε στη Δημοκρατία, η οποία προχωρά μέσα από αυτοβελτιώσεις, που έχουν συλλογικό αντίκτυπο. Τώρα, όμως, έχουμε ένα αναχρονιστικό πισωγύρισμα. Με τον νόμο που φέρνετε στη Βουλή το «θεσμικό οξυγόνο» βρίσκεται σε παντελή έλλειψη και το πολιτικό σύστημα είναι βαριά ασθενές με χρόνια αποφρακτική «εκλογοπάθεια». Το «σκωτσέζικο ντους» σ’ αυτόν τον ασθενή δυστυχώς κάνει πολύ μεγάλο κακό, όπως κάνει κακό και στην πολιτική υγεία του τόπου. Το περιστατικό είναι βαρύ, βρίσκεται στην εντατική και η Κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη του ασθενή. Εμείς δεν αναλαμβάνουμε κανένα βάρος γι’ αυτό».

Ακολουθεί το video και το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κατ’ αρχήν, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά, γιατί παρά τον τόσο υψηλό πυρετό, ο συνάδελφος κύριος Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, που μίλησε στη θέση μου ήτο λαλίστατος και τον είδα και ακμαίο. Αυτό μόνο χαρά μου δίνει.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το πολιτικό «τώρα» συνδέεται με το «χθες» και το «αύριο» περισσότερο από κάθε «τώρα». Σήμερα και τώρα, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που διαδήλωσαν χθες στα νησιά τους και στα λιμάνια, βρίσκονται με τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα. Το προσφυγικό μάς καταπίνει. Σήμερα τα εθνικά μας θέματα είναι όλα ανοιχτά, σε κρίση και σε διπλωματική αμηχανία. Αλλά είναι και η Ευρώπη σε κρίση και μάλιστα αμήχανη απέναντί μας. Και το Βερολίνο μας γύρισε την πλάτη. Η Μεσόγειος κοντανασαίνει. Η Τουρκία προκαλεί και «τρυπάει», ψάχνοντας κοιτάσματα. Και, βεβαίως, στη χώρα η ανάπτυξη βρίσκεται σε μία γωνιά με τα «alarm», περιμένοντας ένα νεύμα της Κυβέρνησης, το οποίο αυτή δεν κάνει.

Τις τελευταίες ημέρες, το «τώρα» σε σχέση με το «χθες» και το «αύριο» το συνδέουμε με τα δύο πρόσωπα του Ιανού μέσα σε λιγότερο από λίγες μέρες. Φυσικά, το συνδέουμε με τη στάση συνολικά της Κυβέρνησης, των Υπουργών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η Αντιπολίτευση σύσσωμη –το είδατε και σήμερα- στέκεται μουδιασμένη απέναντι σε αυτήν την «οβιδιακή» μεταμόρφωση. Χθες είχαμε αγκαλιές, φιλιά, θριαμβευτικά αλληλοσυγχαρητήρια, λογύδρια, θερμούς εναγκαλισμούς για την πράγματι μεγάλη συναινετική επιτυχία της εκλογής της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας, με μία εξαιρετική αυξημένη ιστορική πλειοψηφία. «Χαίρομαι που συμφωνήσαμε στα σημαντικά», είπε ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας από αυτήν εδώ την αίθουσα, την Αίθουσα της Ολομέλειας. Κι εμείς χαιρόμαστε που συμφωνήσαμε στα σημαντικά. Ήταν ένας πραγματικός άθλος για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Από την ίδρυσή της σχεδόν, μικροψυχίες, τρικλοποδιές, μάχες χαρακωμάτων δεν επέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε αυτή την οποιαδήποτε θεσμική διαδικασία, με το πολιτικό προσωπικό στο ύψος των περιστάσεων.

Όμως, είναι αυτή η εικόνα η πραγματική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της δικής μας συνύπαρξης με την Κυβέρνηση; Δυστυχώς όχι. Λίγες ημέρες πριν απ’ αυτό το γεγονός, της χθεσινής εκλογής της Προέδρου της Δημοκρατίας, το πολιτικό σύστημα κλήθηκε να δώσει μία ακόμη μάχη. Κλήθηκε να δώσει για άλλη μία φορά εξετάσεις.

Με εσάς μάλιστα, κύριε Υπουργέ, δώσαμε τη μάχη αυτή και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Ήταν για την ψήφο των Αποδήμων. Τότε αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και τότε καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις πολιτικές μας απόψεις σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Το πολιτικό σύστημα κατάφερε τελικά να δώσει πανηγυρικά στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικοινωνήσει την ευρύτατη πλειοψηφία που επιτεύχθηκε για το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Ούτε «ψίχουλο» δεν δώσατε στην Αντιπολίτευση. Δεν πειράζει όμως. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι και αυτό όρος της Δημοκρατίας είναι, δηλαδή να καρπώνεται η Κυβέρνηση και τις προσπάθειες και τις συναινέσεις της Αντιπολίτευσης.

 Όμως, από τότε, από εκείνες τις μέρες, τις πολύ λίγες μέρες και από τη χθεσινή μέρα μέχρι σήμερα είναι τελείως διαφορετική η στάση σας, η θέση σας και η εικόνα σας απέναντί μας. Δυστυχώς, αυτό το οποίο αντιμετωπίσαμε με τον εκλογικό νόμο είναι μια πραγματικά αδιάλλακτη στάση απέναντί μας.

Από εσάς τον ίδιο, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή αντιμετωπίσαμε μία δήλωση που θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμένα προσωπικά με αιφνιδίασε, κι όχι ευχάριστα. Είπατε, λοιπόν, ότι και ένα εικοσιτετράωρο να μιλούσαμε και δύο και τρία και πολλά, άκρη δεν θα βγάζαμε και σε κανένα συμπέρασμα δεν θα φτάναμε.

Θα σας θυμίσω, λοιπόν, ότι το κακό και η στάση αυτή ξεκίνησε από την ίδια τη στάση του Πρωθυπουργού, ο οποίος δέχθηκε τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στο Γραφείο του και ενώ συνομίλησε περί όλων των άλλων θεμάτων, τους παρέδωσε –όπως οι ίδιοι αποκάλυψαν- το σώμα του εκλογικού νόμου, το σχέδιό του δηλαδή, λέγοντάς τους «παρ’ το αυτό όπως είναι. Αν θέλεις, το ψηφίζεις. Διαφορετικά, το καταψηφίζεις».

Αυτή ήταν η «συζήτηση» που κάνατε ως Κυβέρνηση, λοιπόν, για τον εκλογικό νόμο μιας νέας δεκαετίας, του 2020. Έτσι το είδατε το πράγμα. Αυτή η πλήρης, όμως, κυβερνητική μεταστροφή είναι στην πραγματικότητα για τις πολιτικές παρατάξεις –και για το πολιτικό σύστημα – ένα «σκωτσέζικο ντους»: δηλαδή «κρύο-ζέστη», «ναι» στις συναινέσεις – «όχι» στις συναινέσεις. Όπως σας βολεύει.

Θέλετε, λοιπόν, συναινέσεις «α λα καρτ». Όταν σας βολεύει, μας καλείτε. Όταν δεν σας βολεύει, μας στέλνετε να μην πω πού… Γιατί έτσι σας βολεύει αυτή τη στιγμή. Αυτό πιστεύουμε ότι κάνετε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στον τακτικισμό σας σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Έχετε παλιές και γνώριμες θέσεις. Όλα είναι – υποτίθεται – καλά καμωμένα. Όμως έρχεστε από τα παλιά, από πολύ παλιά. Όλα – υποτίθεται – ότι βαίνουν καλώς. Όμως σήμερα δεν μιλάμε για ένα νέο εκλογικό νόμο. Μιλάμε απλώς για ένα «face lift» του νόμου Παυλόπουλου. Πρέπει να το παραδεχτείτε.

Κ. Υπουργέ είστε ένας άνθρωπος που γνωρίζει το κοινωνικό γίγνεσθαι. Είστε από τους λίγους στην Ελλάδα, που ξέρετε τα εκλογικά συστήματα. Σας έχουμε δει στα πάνελ να τα αναλύετε. Ξέρετε, λοιπόν, πολύ καλά τι κάνετε. Συζητάμε σήμερα στην ουσία έναν παλαιό νόμο, για ένα παλαιό εκλογικό σύστημα, που στηρίζεται σε μία πεπαλαιωμένη αντίληψη, τον φέρνετε στη Βουλή με παλαιές πρακτικές, αλλά με ένα υποτιθέμενα νέο προσωπείο.

Τελικά, είναι σαν σε ένα μισογκρεμισμένο κτίσμα – όλα ξεχαρβαλωμένα – να βάζετε μοντέρνα φωτιστικά. Δεν καταλαβαίνω την αισθητική σας… Όπως δεν καταλαβαίνω και την πολιτική αισθητική σας… Κοινώς, αυτό το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο το έχουν ξεπεράσει οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η Νέα Δημοκρατία με τον τρόπο αυτό καταφέρνει μόνο να αποδείξει ότι αποτελεί πράγματι τη συντηρητική παράταξη της χώρας. Δείχνει να αντιλαμβάνεται ελάχιστα το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Θέτετε να αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές. Θέλετε να λέτε ότι είστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θέλετε να λέτε ότι είστε η πρώτη Κυβέρνηση της νέας μεταμνημονιακής κανονικότητας. Η νέα όμως κανονικότητα που τώρα εσείς διαμορφώνετε – ας είμαστε ειλικρινείς – επιτεύχθηκε πάνω στα κορμιά άλλων, μέσα από συνεργασίες άλλες, ιδιότυπες, δύσκολες, αταίριαστες, ανίερες, πολύ δύσκολες συνεργασίες. Έρχεστε, λοιπόν, να καθίσετε στις δάφνες των συνεργασιών αυτών και να πείτε «Εδώ είμαστε και ήρθαμε». Είναι εγωιστική η αντίληψη αυτή.

Γίνεται και κάτι ακόμα που είναι λάθος. Διατυμπανίζετε σε όλους τους τόνους και παρακολουθώ αυτές τις μέρες την επικαιρότητα που είναι έντονη ότι –δήθεν- ακολουθείτε τη λογική του δικού μας συστήματος, δηλαδή την  αρχιτεκτονική της πρότασής μας, του Κινήματος Αλλαγής. Έτσι λέτε και εσείς προσωπικά, κύριε Υπουργέ, κι ας μην τη συζητήσατε ποτέ μαζί μας, κι ας μην δώσατε το περιθώριο να σας εξηγήσουμε αυτήν την αρχιτεκτονική, όπως την αντιλαμβανόμαστε, όπως τη βιώσαμε και όπως είδαμε ότι σε αυτή τη δεκαετία πραγματικά, να ταιριάζει. Δεν τη συζητήσατε με μας, όπως βέβαια δεν συζητήσατε με κανέναν.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται ότι δείχνει να τη βολεύει να πιστεύει ότι είναι κοντά στο σκεπτικό της δικής μας αρχιτεκτονικής. Και αυτό το λέτε μόνο και μόνο γιατί δανείζεστε από εμάς το κλιμακωτό μπόνους. Είναι πράγματι, έτσι όμως;

Μας αντιγράφετε όντως σε πολλά. Εμείς ξέρετε το δεχόμαστε αυτό, γιατί ήμασταν οι πραγματικοί και μοναδικοί μεταρρυθμιστές στην ελληνική πραγματικότητα της Μεταπολίτευσης. Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό, σας το παραχωρούμε, γιατί έτσι κι αλλιώς οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού και όλων των πολιτικών δυνάμεων. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση πήρατε από την πρότασή μας, κουτσουρεύοντάς την, το κλιμακωτό μπόνους, και το παραποιήσατε σε μεγάλο βαθμό, για να το φέρετε στα δικά σας μέτρα.

Τι λέμε εμείς;  Εμείς λέμε κλιμακωτά να παίρνει το πρώτο κόμμα και μόνο αν αυτό υπερβαίνει το ποσοστό του 25%, τις είκοσι πρώτες έδρες του συνολικού μπόνους των τριάντα πέντε εδρών. Προτείνουμε επιπλέον 1%, πέραν του 25%, το πρώτο σε ψήφους κόμμα να παίρνει μία έδρα. Διαφοροποίηση πρώτη: Εσείς λέτε πενήντα έδρες.

Διαφοροποίηση δεύτερη: εσείς λέτε μία έδρα στον πρώτο για κάθε επιπλέον 0,5%. Θα ρωτήσει κάποιος είναι αυτή μια ουσιώδης διαφορά;

Και βέβαια, ναι, διότι, καταρχήν είναι μια πονηρή διαφοροποίηση. Γιατί το κλιμακωτό μπόνους των τριάντα πέντε εδρών, κύριε Υπουργέ, που εμείς θέτουμε ως απαρέγκλιτο όρο και ταβάνι της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος, δεν είναι ένα καθόλου τυχαίο νούμερο. Δεν είναι προϊόν «κολοκυθιάς», ούτε προϊόν πολιτικού καπρίτσιου. Σας το έχουμε πει αυτό και στην Επιτροπή, το λέμε και τώρα: Είναι άλλο η επίτευξη της αυτοδυναμίας με κατώφλι το 41% σχεδόν και άλλο είναι η αυτοδυναμία με 37%. Καθαρές κουβέντες λοιπόν και ίσιο βλέμμα…

Και βεβαίως, εμείς αυτά τα λέμε διότι, κατηγορηματικά και ευθέως, υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που ξεκάθαρα σε σπρώχνει πολλές φορές σε συγκλίσεις. Σε σπρώχνει σε συγκλίσεις γιατί δεν σε εμπιστεύεται να κυβερνήσεις μόνος σου. Σε θέλει, αλλά δεν σε θέλει μόνο σου. Πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια το έχει αποδείξει αυτό το πολιτικό σύστημα…

Και βεβαίως, να πω και για τη μεγαλύτερη ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων, που αναδείχθηκε σήμερα και με την ένσταση συνταγματικότητας, που καταθέσαμε για τη συγκεκριμένη διάταξη… Και αναφέρομαι φυσικά στην διάταξη που αφορά το μπόνους στους συνασπισμούς των συνεργαζόμενων κομμάτων.

Θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Υπουργέ, ότι καλά κάνατε – με πολλή φιλία σας το λέω αυτό – που δεν πήρατε το λόγο. Και επειδή πήρε το λόγο ο Υφυπουργός, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ και σε προσωπικό επίπεδο, να πω πως κακώς έκανε και αυτό και πήρε τον λόγο. Εγώ δεν θα τον έπαιρνα τον λόγο στη θέση κανενός από εσάς. Γιατί στερείστε πολιτικών επιχειρημάτων. Γυρίσατε γύρω-γύρω από τον κύκλο. Κάνετε μία πολύ ωραία περιφέρεια. Δεν ακουμπήσατε  όμως καθόλου το θέμα. Είπατε για τούτο, είπατε για εκείνο, είπατε για το άλλο. Ένα πολιτικό επιχείρημα ή ένα νομικό επιχείρημα όμως δεν είπατε. Για έναν συνταγματολόγο δεν μιλήσατε, παρά μόνο για τις απόψεις δύο, που ο ένας είναι Καθηγητής αστικού δικαίου, και ο άλλος διοικητικού – το ξέρω λόγω της δουλειάς μου – και δεν είπαν καν αυτό οι άνθρωποι. Και μάλιστα, ανακάλεσαν αυτά που είπαν μετά το 2018 και δεν ξαναέβγαλαν ποτέ γνωμάτευση. Συνεπώς, θα ήταν καλύτερα να σιωπήσετε.  Αφήσατε τον κ. Υψηλάντη, τον κύριο κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο, να πει αυτά που έπρεπε να πει κατά συνθήκη και μόνο.

Όμως στον πυρήνα του πράγματος έχουμε να πούμε ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις και κυβερνητικοί πατερναλισμοί είναι απολύτως αντισυνταγματικοί. Το ξέρετε και εσείς. Το ξέρουμε και εμείς. Το ξέρουν και όλοι. Δυσμενής η μεταχείριση των συνασπισμών απέναντι στα αυτοτελή κόμματα. Σε ποια εποχή όμως συμβαίνει αυτό;

Άκουσα να ψελλίζετε ότι επί ΠΑΣΟΚ τέτοιου είδους νόμοι κόβονταν και ράβονταν. Καταρχήν, «χώρια η καλημέρα μας». Για το ΠΑΣΟΚ όταν μιλάτε, θα σέβεστε όσα έχει κάνει πραγματικά και όσα έχει φέρει ως μεταρρύθμιση στη χώρα. Ο κ. Λιβάνιος το ξέρει αυτό καλά από πρώτο χέρι. Σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε: Η κορωνίδα της δικής μας ανάπτυξης είναι ότι το 2001 με τη Συνταγματική Αναθεώρηση καταφέραμε ο κάθε εκλογικός νόμος που κόβεται, που ράβεται, από κάθε κυβέρνηση -πάρτε το αυτό που λέω σαν μία συνολική αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος – να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές και μόνο αν έχει συγκεντρώσει τους διακόσιους απαραίτητους Βουλευτές από τις επόμενες. Είδατε, λοιπόν, ποιο είναι το δικό μας δημοκρατικό φρένο σε αυτά που κάθε φορά, το κάθε πολιτικό σύστημα, η κάθε κυβέρνηση – αν θέλετε – κόβει και ράβει στα δικά της μέτρα;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής)

Και να πούμε και ένα πράγμα ακόμα. Υπήρξε ένας ισχυρισμός. Πάλι θα αναφερθώ στο πρόσωπο του κυρίου Υφυπουργού. Ο κ. Λιβάνιος είπε στην Επιτροπή, απαντώντας στο δικό μας ισχυρισμό. Ο κ. Υψηλάντης, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αυτά στην Επιτροπή εξαντλήθηκαν. Αναφερθήκαμε όλα τα κόμματα και στη β’ ανάγνωση και εξαντλητικά τα επιχειρήματα όλα ειπώθηκαν. Ο κ. Λιβάνιος, λοιπόν, τότε ήρθε στην Επιτροπή στη β’ ανάγνωση και είπε: «Εμείς θέλουμε με αυτό τον κόφτη, με αυτό τον κόφτη που βάζουμε, να προασπίσουμε το σύστημα από ευκαιριακούς συνασπισμούς». Και τι εννοούσε; Εννοούσε ότι πριν από τις εκλογές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε κόμματα να συνυπάρξουν και προγραμματικά να συγκρίνουν. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Και ποιος είστε εσείς, ο κάθε «εσείς», κύριε Υφυπουργέ, ποιο είναι αυτό το πολιτικό σύστημα που θα βάλει «κόφτη» σε αυτό; Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, διότι η προγραμματική σύγκλιση μεταξύ κομμάτων είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Και θα μπορούσατε να είστε εσείς το κόμμα που θα κάνει προγραμματική σύγκλιση αύριο-μεθαύριο με ένα όμορο πολιτικό σας σχηματισμό. Και τότε θα σας πείραζε πάρα πολύ αυτό που εισάγετε.

Και κάτι ακόμα. Κοιτάξτε να δείτε.  Η συνεισφορά στο θεσμικό εκσυγχρονισμό είναι ο ρόλος του κάθε κόμματος εδώ, είτε είναι κυβέρνηση, είτε είναι ελάσσων ή μείζων Αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια και να λέμε ότι δεν μπορούμε βεβαίως, με έναν εκλογικό νόμο να «τετραγωνίσουμε τον κύκλο». Δεν μπορούμε να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους. Αλλά πώς δικαιολογείστε απέναντι στον ελληνικό λαό σήμερα όταν δεν έχετε συζητήσει καν, όταν δεν έχετε συστήσει μία διακομματική επιτροπή, για να βρεθεί η βιώσιμη λύση, για την εποχή και για το εκλογικό μας σύστημα;

Τελικά, αυτό που μένει από σας είναι ότι έχετε αντιληφθεί ένα «επιτελικό κράτος», με «επιτελικό πρόσωπο», με «επιτελάρχες», με «επιτελικούς», με πολλά «μεγαλεία επιτελείου». Όμως, η ιστορία η ελληνική, η πλούσια ελληνική ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν θα είσαι πάντα «καβάλα στο άλογο», κύριε Υπουργέ. Κάποια στιγμή ξεπεζεύεις και όταν ξεπεζεύεις, έρχεται η ώρα να πας στο «ταμείο», το «πολιτικό ταμείο»… Όλα είναι εφήμερα και όλα δείχνουν ότι υπήρχαν πολύ ισχυρότεροι υπουργοί, πρωθυπουργοί και πριν από τον κ. Μητσοτάκη, σε άλλες εποχές. Και ο σεβασμός στους θεσμούς ήταν το λιθαράκι που έκαστος αυτών πρόσφερε στη Δημοκρατία, η οποία προχωρά μέσα από αυτοβελτιώσεις, που έχουν συλλογικό αντίκτυπο.

Τώρα, όμως, έχουμε ένα αναχρονιστικό πισωγύρισμα. Με τον νόμο που φέρνετε στη Βουλή το «θεσμικό οξυγόνο» βρίσκεται σε παντελή έλλειψη και το πολιτικό σύστημα είναι βαριά ασθενές με χρόνια αποφρακτική «εκλογοπάθεια». Το «σκωτσέζικο ντους» σ’ αυτόν τον ασθενή δυστυχώς κάνει πολύ μεγάλο κακό, όπως κάνει κακό και στην πολιτική υγεία του τόπου. Το περιστατικό είναι βαρύ, βρίσκεται στην εντατική και η Κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη του ασθενή. Εμείς δεν αναλαμβάνουμε κανένα βάρος γι’ αυτό.