Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την άμεση ανάγκη προσαρμογής του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ στις νέες εξελίξεις που συνεχίζει να δημιουργεί η κλιματική κρίση στη Θεσσαλία, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

          Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

«Επανειλημμένα, με σειρά κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, έχω τονίσει την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ, με σύγχρονες δομές, ψηφιοποίηση, έμψυχο δυναμικό και καινούρια τροχιά δραστηριότητας

Οι πρόσφατες καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών στο νομό της Λάρισας λόγω των σφοδρών χαλαζοπτώσεων και των ισχυρών βροχοπτώσεων, αποδεικνύουν, ακόμα μια φορά, ότι ο πεπαλαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις που συνεχίζει να δημιουργεί η κλιματική κρίση, η οποία πλήττει τη Θεσσαλία, αλλά και πολλές περιοχές της επικράτειας.  

Την ίδια στιγμή, ο πολύπαθος αγροτικός κόσμος του θεσσαλικού κάμπου βρίσκεται σε απελπισία, βλέποντας τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που υπέστη από προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε πολλές περιπτώσεις, να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Περαιτέρω, οι παραγωγοί σιτηρών του νομού ανησυχούν εύλογα για τον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης που δικαιούνται, λόγω της καταστροφής των χαλαζόπληκτων χωραφιών τους. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση βάσει του μέσου όρου πενταετίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ούτε η αύξηση των αποδόσεων  των σιτηρών ούτε ο διπλασιασμός των καλλιεργητικών εξόδων της φετινής χρονιάς.

Επιπρόσθετα, στη δίνη της κλιματικής κρίσης βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί και μηλοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς, αλλά και  οι καρυδοπαραγωγοί Ελασσόνας.

 Είναι σαφές ότι η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, δεν μπορεί να παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες

 ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να αναζητήσουν έναν νέο, παραγωγικότερο ρόλο σε σχέση με την καταγραφή και πληρωμή των αποζημιώσεων όλων των πληγέντων παραγωγών, με τρόπο άμεσο, δίκαιο και βιώσιμο και, σε κάθε περίπτωση, που δεν θα αμφισβητείται, δημιουργώντας σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τον ασφαλιστικό φορέα και τους ασφαλισμένους.  

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει :

  • στην επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις 
  • στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με νέες δομές και επιπλέον έμψυχο δυναμικό 
  • σε επανέλεγχο των πορισμάτων του ΕΛΓΑ που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί
  • σε συνυπολογισμό των αυξημένων αποδόσεων των σιτηρών και των καλλιεργητικών εξόδων των παραγωγών, για τις αποζημιώσεις των πρόσφατα χαλαζόπληκτων χωραφιών
  • στην άμεση καταγραφή των ζημιών και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών κερασιών και μήλων του Δήμου Αγιάς
  • σε επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του δοκιμαζόμενου αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας»