Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο κ Δημήτρη Παληογιάννη και τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του ν. Λάρισας Σπυρο Δημίρη και Αλέξανδρο Γκούλιο, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη στο γραφείο της, προκειμένου να ακούσει τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματά τους, τα οποία οξύνονται καθημερινά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, των συνεχιζόμενων lockdowns και της άκρως πνιγηρής για την κάθε λογής επιχειρηματικότητα περιρρέουσας κατάστασης.

Οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας, επιβεβαιώθηκε ότι  είναι κοινές και για όλες τις εκπροσωπήσεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών κι εμπόρων της υπόλοιπης χώρας, αφορούν την επαναφορά του αφορολόγητου, όπως ισχύει και για άλλα κοινωνικά στρώματα, προσαυξημένου μάλιστα για τους νέους επαγγελματίες κατά 5 χρόνια, με σκοπό την παροχή κινήτρου για την εισαγωγή νέων ανθρώπων στον επαγγελματικό βίο και τη μείωση της ανεργίας στους νέους, η οποία σημειωτέον κυμαίνεται γύρω στο 80%.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων αξιώνει, επιπλέον, την κατάργηση των πάσης φύσης κατασχέσεων (επαγγελματικής στέγης, επαγγελματικού εξοπλισμού και πρώτης κατοικίας), όπως και τη διαγραφή χρεών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το κλείσιμο λόγω της επελαύνουσας πανδημίας. 

Από την άλλη πλευρά, τα έως τώρα θετικά μέτρα της Πολιτείας, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η επιδότηση ενοικίου, η αντιπροσωπεία του κλάδου ζήτησε να  συνεχιστούν απρόσκοπτα και κατά τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, οι οποίοι συνεχίζουν να υπολειτουργούν, φυτοζωώντας, μέσα στις δεδομένες συνθήκες του εγκλεισμού.

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η διαγραφή χρεών που συσσωρεύθηκαν από τις επιχειρήσεις κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ» όρο, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε έστω και μια στοιχειώδη οικονομική ικμάδα ως νομός, μετά την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, που αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί, λόγω των εμβολιασμών.

«Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του ν. Λάρισας, οι οποίες σε άλλες περιόδους μπορεί να αμφισβητήθηκαν ή να χαρακτηρίστηκαν μαξιμαλιστικές, σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά αυτονόητες. Και είναι αυτονόητες γιατί ποτέ άλλοτε δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής αποκάλυψης, σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής ζωής. Άλλωστε και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι ‘’ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος’’. Οι συνήθεις ‘’τροφοδότες’’ του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες κάθε είδους, σήμερα, χρειάζονται την αμέριστη συμπαράστασή μας και απαιτούν ευρεία κρατική στήριξη. Είναι στα όρια τους ! » τόνισε χαρακτηριστικά η Λαρισαία βουλευτής, μετά το πέρας της συνάντησης.