«Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς εκατοντάδες συνταξιούχοι στο νομό Λάρισας , δεν μπορούν να λάβουν την 13η σύνταξη που δικαιούνται, ενώ εκατοντάδες ακόμη ταλαιπωρούνται, καθώς μένουν στα συρτάρια του ΟΓΑ ανεκκαθάριστες χιλιάδες υποθέσεις για την καταβολή εξόδων κηδείας των οικείων τους, τονίζοντας τα εξής: 

« Πάνω από εκατό χιλιάδες συνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες στο νομό Λάρισας,  αν και δικαιούνται από πέρυσι ακόμη τη λεγόμενη 13η σύνταξη, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρ. 120 του ν. 4611/19, δυστυχώς δεν έχουν δει μέχρι σήμερα τα ποσά αυτά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με σειρά σχετικών επιστολών του ζητά την  άμεση εφαρμογή του νόμου και την χορήγηση των χρημάτων που δικαιούνται, ύψους περίπου 60.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, εξαιτίας του «Νόμου Κατρούγκαλου» 46.752 αιτήσεις του ΟΓΑ για έξοδα κηδείας, ύψους 37.401.600 ευρώ, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, και όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι «ταξίδεψαν» από υποκαταστήματα στο κέντρο, γυρίζοντας  πάλι πίσω, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας και έκδοσης.

Να σημειωθεί ότι απάντηση για τη 13η σύνταξη δεν έχει δοθεί από πλευράς υπουργείου  ακόμη και σε δια ζώσης ερωτήσεις του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ωστόσο,  η πληρωμή των εξόδων κηδείας, που είναι κυρίαρχα θέμα ηθικής τάξης και στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας,  αποτελεί τεχνικά,  μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αν υπάρξει ο αναμενόμενος εξορθολογισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος, που θα καταχωρεί απλώς τα στοιχεία σε ένα πρόγραμμα.

Δυστυχώς η παρακαταθήκη του «ν. Κατρούγκαλου» φαίνεται να «χτυπά» και την παρούσα  διακυβέρνηση, από την στιγμή που δεν πληρώνονται ούτε συντάξεις, ούτε …κηδείες.

Ζητώ από τον κ. Υπουργό να απαντήσει πότε, προτίθεται να χορηγήσει  τη λεγόμενη 13η σύνταξη καθώς και να καταβάλλει τα έξοδα κηδείας , για ανθρώπους που χάθηκαν εδώ και τρία και πλέον χρόνια».