Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, τη δεύτερη στη σειρά μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, για την προστασία των ζώων συντροφιάς, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αυτή τη φορά, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, στηλιτεύει την κυβερνητική αδράνεια για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που συνεχίζεται αμείωτη.Απόδειξη αποτελεί, όπως σημειώνει, το γεγονός ότι, ενώ έχουν περάσει περίπου οκτώ μήνες από την ψήφιση του ν.4830/2021 (Φ.Ε.Κ. Α’ 169/18.9.2021) «για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», στο αρ.45 του οποίου προβλέπεται η έκδοση εννέα Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και επτά Υπουργικών Αποφάσεων, μέχρι σήμερα, από όλες αυτές, έχει εκδοθεί μόνον μία!

Η Ε. Λιακούλη υπενθυμίζει ότι με τις εν λόγω Αποφάσεις προβλέπεται να ρυθμιστούν τα πιο ουσιαστικά ζητήματα εφαρμογής του Νόμου,τόσο για τα αδέσποτα, όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και οι παράμετροι χρηματοδότησης των Δήμων.

Επισημαίνει, επιπλέον, την ιδιαίτερη σημασία που φέρει ηπροστασία των ζώων συντροφιάς και πως απαιτούνται, επιτέλους,άμεσα ενέργειες, για να μην επαναληφθούν εικόνες ντροπής που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε καταψηφίσει το εν λόγω αρ.45, αλλά και επί της αρχής το Νόμο, ασκώντας αυστηρή κριτική σε πλείστες παραμέτρους αυτού και αντιπροτείνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση λοιπόν,καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει για ποιους λόγους δεν έχουν εκδοθεί σχεδόν όλες οι Κ.Υ.Α. και Υ.Α. και εάν τελικώς σκοπεύουννα εφαρμόσουν τη δική τους νομοθετική πρωτοβουλία, που επικοινωνιακά συνεχώς υπερπροβάλλουν. Ζητά, επίσης, σαφή απάντηση για το εάν η ολιγωρία φανερώνει “δεύτερες σκέψεις”, δηλαδή πωςη Κυβέρνηση πείθεται από τις σφοδρές αντιδράσεις συναρμόδιων Φορέων και σκοπεύει να επανεξετάσει το ν.4830/2021 στην κατεύθυνση που τεκμηριωμένα πρότεινε, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ε. Λιακούλη, μαζί με τη Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Ν. Γιαννακοπούλου,είχε καταθέσει Ερώτηση με αντικείμενο τη χρηματοδότησητων Δήμων για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» .