liakouli2

Στις 29 /11/2019 απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στον κ. Υπουργό Υγείας για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Γυναικολογική Κλινική Λάρισας και κυρίως  για τα σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας της δημόσιας υγείας που προκύπτουν για τις μητέρες και τα νεογνά, ο Υφ. Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει τις τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζει η κλινική και ότι θα επέμβει άμεσα. 

     Επισκέφθηκα χθες την κλινική, προκειμένου να διαπιστώσω  αν από τότε που τέθηκε δημόσια το ζήτημα, υπήρξε κάποια παρέμβαση του αρμοδίου υπουργείου και των υπηρεσιών του, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που δημόσια τέθηκαν.

Δεν έχει γίνει το παραμικρό. 

    Δηλώνω  μετά την επίσκεψή μου σε όλους τους χώρους της κλινικής ότι είμαι σοκαρισμένη. Δηλώνω ότι αυτό που αντίκρισα δεν μπορεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκή χώρα και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από οποιοδήποτε αρμόδιο φορέα υγείας και ασφάλειας. 

    Η αίθουσα τοκετού, δεν διαθέτει χειρουργικό κρεβάτι, ενώ η μαιευτική καρέκλα (μπουμ) είναι της δεκαετίας του ’90 ,  δανεική από την ουρολογική κλινική, ακατάλληλη  και με δέκα πόντους σκουριά, κομματιασμένη με τα αφρολέξ να ξεπετάγονται από τις παμπάλαιες δερματίνες , συντηρημένη με οξυγονοκόλληση!

Η ανάνηψη των νεογνών γίνεται πάνω σε μια συρταριέρα παπουτσιών, ενώ οι λάμπες πάνω της είναι λάμπες θερμότητας των φαστ φουντ.

Η αίθουσα ωδινών απέχει από την αίθουσα τοκετών και οι γυναίκες περπατάνε μέχρι να γεννήσουν  μεγάλη απόσταση,  ενώ σε τυχόν επιπλοκή που απαιτείται χειρουργείο , οι ίδιοι οι γιατροί  τρέχουν, σπρώχνοντας το φορείο για να φτάσουν απέναντι. 

Ο ένας υπέρηχος στα επείγοντα είναι του 1990, κατεστραμμένος και η κεφαλή του αλλοιωμένη, δεν μπορεί παρά μόνο να ακούσει την καρδιά του εμβρύου, ενώ ο άλλος υπέρηχος δεν συντηρήθηκε και δέθηκε με σχοινιά και σακούλες από τους γιατρούς για να μπορούν στοιχειωδώς να βλέπουν το έμβρυο!

Υπάρχει μόνο μία θερμοκοιτίδα η οποία είναι προβληματική και προκειμένου να είναι σίγουροι οι νοσηλευτές ότι λειτουργεί , βάζουν τακτικά το χέρι τους μέσα για να νιώσουν τη θερμοκρασία! 

Το γαλακτοκομείο είναι μια κουζίνα, με ντουλάπια από φορμάικα, γεμάτα μούχλα και υγρασία, ενώ κατεστραμμένα είναι τα παράθυρα που μπάζουν αέρα και βροχή!

Τα κρεβάτια της κλινικής είναι παμπάλαια και σκουριασμένα, ενώ τα στρώματα είναι ελεεινά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι γυναίκα που πρόσφατα χειρουργήθηκε για γυναικολογικό θέμα ρουτίνας στην κλινική, εμφάνισε εκτεταμένο έκζεμα εξαιτίας του στρώματος και υποβλήθηκε σε πολυήμερη δερματολογική θεραπεία. 

Οι λοιμώξεις στο τμήμα είναι συχνές και οι κίνδυνοι πλέον πανθομολογούμενοι.

Η Γυναικολογική κλινική είναι στη συνέχεια της ορθοπαιδικής κλινικής και οι ασθενείς της μαζί με τις επίτοκες ή λεχώνες,  μοιράζονται τις ίδιες τουαλέτες  

Το προσωπικό της κλινικής, γιατροί, νοσηλευτές και μαίες , είναι άριστοι επιστήμονες και  λειτουργούν με πραγματική αυταπάρνηση . Εχουν θέσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα που τους απασχολούν, προφορικά, εγγράφως , με διαμαρτυρίες , υπομνήματα και παραστάσεις, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν έκαναν λόγο για τον «αντιμικροβιακό» τάπητα τοίχου της αίθουσας  τοκετών και ότι εξαιτίας της φθοράς του είναι ξεκολλημένος και …μικροβιακός, έλαβαν την απάντηση ότι προφανώς για τα μικρόβια φταίνε οι εικόνες της Παναγίας και του Χριστού που είναι κρεμασμένες στον τοίχο! Κανείς προφανώς δεν είδε το μισό μέτρο σκουριάς μέσα στην αίθουσα τοκετών !  

Δεν  υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής. Τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο. 

Υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τις μητέρες και τα μωρά.

Υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τη δημόσια υγεία.

Η Γυναικολογική Κλινική του ΓΝΛ είναι  μια ενεργή κλινική, δέχεται εκατοντάδες περιστατικά , επείγοντα και προγραμματισμένα, είναι από τα πιο ζωντανά και ζωτικά κομμάτια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του νοσοκομείου που αποτελεί κέντρο αναφοράς της πόλης  και διαθέτει επιστήμονες κύρους, με ανθρωπιά και φιλότιμο. 

Πού είναι το φιλότιμο της πολιτείας ;; Πώς κοιτάμε στα μάτια όλον αυτόν τον κόσμο;; 

Περπατούσα στους διαδρόμους της κλινικής και ντρεπόμουν . Δεν ξέρω αν μπορούσα να κάνω κάτι νωρίτερα, αλλά νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ  δημόσια,  που υπάρχει αυτό που είδα . 

 Συνάντησα αμέσως μετά τον διοικητή της ΔΥΠΕ κ Φ Σερέτη και μετέφερα τη δραματική κατάσταση, καθώς και τον υπεύθυνο των νοσοκομείων κ Παπαγεωργίου , ο οποίος μου υποσχέθηκε ότι τη Δευτέρα θα επιθεωρήσει προσωπικά το χώρο. 

Επανέρχομαι με όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα θέσω το ζήτημα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας , προκειμένου να αναληφθεί συλλογική πρωτοβουλία. 

Καλώ όλους τους βουλευτές του νομού, τον κ Περιφερειάρχη, τον κ Δήμαρχο, τους φορείς υγείας να διεκδικήσουμε άμεσα την αποκατάσταση της κλινικής, τον εξωραϊσμό της και την ανανέωση του εξοπλισμού της,  καθώς και την πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας –ιατρών και νοσηλευτών.  Άμεσα, δηλαδή χθες.