Το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά, το 10ο Δημοτικό Λάρισας καθώς και το Γενικό Λύκειο Τυρνάβου, με αφορμή τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επισκέφτηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία, στη δήλωσή της, επεσήμανε τα εξής:

« Σήμερα, τα άδεια σχολικά προαύλια γεμίζουν ξανά με παιδικές φωνές και γέλια. Οι κλειστές αίθουσες πλημμυρίζουν με αφηγήσεις για τις καλοκαιρινές σκανταλιές και σχέδια για το νέο σχολικό έτος που ξεκινά. Τα σπίτια “γλυκαίνουν” με την αλησμόνητη μυρωδιά των καινούριων βιβλίων και τους χρωματισμούς τετραδίων. Η ατμόσφαιρα θυμίζει ημέρα Πρωτοχρονιάς. Μια νέα αρχή, φορτωμένη με όνειρα, προσδοκίες, ανυπομονησία, υποσχέσεις, στόχους.

Σήμερα, όμως, η δική μας σκέψη ανατρέχει σε εκείνους που δεν βιώνουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ως“παραμύθι”.

– Στους γονείς που έχουν πια λυγίσει υπό το βάρος της αβάσταχτης ακρίβειας και, εγκλωβισμένοι στην ανέχεια, αισθάνονται τύψεις, γιατί τα χρήματα δεν επαρκούν να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται και όλα όσα αξίζουν.

– Στους μαθητές που φοβούνται να πάνε σχολείο, γιατί βιώνουν σχολικό εκφοβισμό (bullying).

– Στα παιδιά που δεν παίζουν ανέμελα, κουβαλώντας, μαζί με τη σχολική τσάντα, καθημερινές τραγικές εμπειρίες ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας.

– Στους ανήλικους πρόσφυγες, που στερούνται τα στοιχειώδη σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, νοσταλγώντας τέτοια μέρα την παλιά, κάποτε ανέμελη, ζωήτους.

– Στους δασκάλους και καθηγητές που καλούνται να προσφέρουν με ελλιπή και παρωχημένα μέσα, ακόμα και σε λυόμενα, με “βουνό” εμποδίων στο πολύτιμο έργο τους.

– Στους εκπαιδευτικούς που μεταβαίνουν να υπηρετήσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και ακόμα ψάχνουν που να μείνουν, αδυνατώντας να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια.

– Στους συμπολίτες μας, ιδίως των ευάλωτων υγειονομικά ομάδων, που από σήμερα “τρέμουν” κάθε φορά που το παιδί ή το εγγόνι τους επιστρέφει από το σχολείο, καθώς η πανδημία είναι ακόμη εδώ, ο συνωστισμός στις αίθουσες παραμένει και η Κυβέρνηση “περί άλλων τυρβάζει”.

– Στους Δήμους που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την εκτόξευση των εξόδων για τα σχολεία και δικαίως διεκδικούν τους αναγκαίους πόρους, τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί, αλλά και το ολοήμερο σχολείο διογκώνει τις σχετικές δαπάνες.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής νοιαζόμαστε για όλους όσοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τους απλώνουμε το χέρι και τους διαβεβαιώνουμε πως δεν είναι μόνοι. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους, δίπλα στη νέα γενιά, στους ευάλωτους, στους μη προνομιούχους.Με τεκμηριωμένες προτάσειςγια την Παιδεία, με καθημερινές παρεμβάσεις για τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Για τη Σοσιαλδημοκρατία η αξία της Δημόσιας Παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτη.  Μπορεί και πρέπει να μπει “φρένο”στη σκόπιμη υποβάθμιση και απαξίωσή της,προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, στον αποκλεισμό από τις ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες,  στην εξαθλίωση της Αξιοπρέπειας των πολλών υπέρ των αρεστών της σημερινής Κυβέρνησης.

Τα παιδικά χαμόγελα είναι ο φωτεινός “φάρος” στις προσπάθειές μας για ένα δυναμικά αναβαθμισμένο, δημιουργικά ελεύθερο, καινοτόμο κ οραματικό, διαδραστικό και εμπνευσμένο, ανθρώπινο Σχολείο ίσων ευκαιριών.Είναι στο χέρι όλων μας, η τυπική επωδός “ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ” να γίνει, από ευχολόγιο, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».