Ακαριαία αντέδρασε σήμερα, με άμεση παρέμβαση για το «αλαλούμ» που επικράτησε με το άνοιγμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ»,  η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  επισημαίνοντας τα εξής: 

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» ήρθε δυστυχώς και η διάψευση από την ίδια την πραγματικότητα για το κυβερνητικό «σχέδιο», σε σχέση με το νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Το σχέδιο σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για όλους όσοι επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, υποτίθεται ότι θα ήταν πολύ απλό: στην λογική του «first come, first served» ή κατά το ελληνικότερο …ο «γρηγορότερος εξυπηρετείται» (και εντάσσεται στις πρόνοιες του προγράμματος). 

Μια λογική, προφανώς, απαράδεκτη για ένα πρόγραμμα, του οποίου το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι τεράστιας σημασίας για την ενεργειακή αναβάθμιση του μέσου ελληνικού σπιτιού και για την οποία έγκαιρα είχα προειδοποιήσει με πολύ πρόσφατη ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 2858/21.12.2020), μαζί με άλλους συνυπογράφοντες βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, στην ερώτηση επισημαίναμε πως το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι περιβαλλοντικά λειψό και κοινωνικά άδικο, ενώ ζητούσαμε να τεθούν νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής στον επόμενο κύκλο του προγράμματος από το νέο έτος, ώστε να διορθωθούν οι μεγάλες ανεπάρκειες του τρέχοντος.

«Προφητικά» μάλιστα ρωτούσαμε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το «Πώς γίνεται να ‘’κλείνει’’ η πλατφόρμα σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται για να υποβάλει κανείς μια αίτηση;», με βάση τα συμπεράσματα που είχαμε αποκομίσει από τις αστοχίες των προηγούμενων κύκλων του προγράμματος. 

Ούτε ο πρώην, ούτε ο νυν Υπουργός ωστόσο δέησαν να μας απαντήσουν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις ημέρες, πως όλα όσα προβλέπαμε …τελικά συνέβησαν, αφού η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος στην οποία υπήρχε δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έμεινε όλο κι όλο περίπου 20 λεπτά ανοικτή (!), όταν βέβαια δεν «κολλούσε» ολόκληρο το σύστημα κατά την καταχώριση των στοιχείων, λόγω τεχνικών προβλημάτων…

Κακά τα ψέματα, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που να απαιτεί από το μέσο πολίτη δεξιότητες ταχύτητας πιτσιρικάδων σε ηλεκτρονικό παιχνίδι, δεν γίνεται…

Και η κυβέρνηση είναι έκθετη και σε αυτό το ζήτημα, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί αφήνει στους πολίτες την αίσθηση ότι ίσως παίζονται «άλλα παιχνίδια» στην πλάτη τους· που ενδεχομένως τελικά να μην έχουν κι  άδικο…»