Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών προχώρησε με πρωτοβουλία της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με τη συνυπογραφή και συναδέλφων της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με την ανάγκη ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από πλευράς της Κυβέρνησης, για την αποζημίωση των πρώην εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ Α.Ε.) αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες βιομηχανίες στη χώρα που συνέδεσαν τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση, αξιοποιώντας την εγχώρια τευτλοπαραγωγή,  συμβάλλοντας ενεργητικά στην ενίσχυση του εισοδήματος 20.000 περίπου αγροτών της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Μακεδονίας, που ασχολούνταν με την καλλιέργεια τεύτλων.

Ωστόσο, μια σειρά λανθασμένων κινήσεων από πλευράς της Πολιτείας, όσο και των διοικήσεών της οδήγησε στην σχεδόν ολοκληρωτική απαξίωσή της και την υπαγωγή της ΕΒΖ στις διατάξεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, έχοντας τεθεί σε στάδιο εξυγίανσης, παρά την σημαντικότατη συνεισφορά της εταιρείας στη διατήρηση και την ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, στην επίτευξη ενός αναγκαίου εισοδήματος για τους εν λόγω καλλιεργητές, αλλά και τη συνέχιση της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, με διατάξεις των Ν. 4587/2018 και Ν.4618/2019 προβλέφθηκε πως οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΒΖ θα απολάμβαναν κάποιας στοιχειώδους προστασίας (επίδομα ΟΑΕΔ), έως και το χρόνο συμπλήρωσης των προϋποθέσεων λήψης της σύνταξής τους, καθώς και την επιχορήγηση της ΕΒΖ από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με σκοπό την εξόφληση των αξιώσεων των πρώην εργαζομένων, που αφορούν δεδουλευμένα τους.

Σήμερα, ωστόσο, και παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις, ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης των πρώην εργαζομένων, συνολικού ποσού 4 εκ. ευρώ περίπου, οδηγώντας τους στο έσχατο μέσο της προσφυγής στα Δικαστήρια με αγωγές.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω σημαίνουν πως οι αξιώσεις των πρώην εργαζομένων της ΕΒΖ θα ικανοποιηθούν σε βάθος χρόνου δικαστικά και μόνο μερικώς, στο πλαίσιο της ρευστοποίησης της περιουσίας της εταιρίας, αφότου βέβαια ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών για το αν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση στην κατεύθυνση της εξόφλησης των αποζημιώσεων απόλυσης των πρώην εργαζομένων στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.»