Σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Βουλή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα, συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Από την πλευρά των ΔΗΠΕΘΕ παρευρέθηκαν οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές  κα Κυριακή Σπανού – ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ, κ. Νίκος Ορφανός – ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, κα Βαρβάρα Δούκα – ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, κος Χάρης Πεχλιβανίδης – ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, κα Εύα Οικονόμου – Βαμβακά – ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, κα Έφη Θεοδώρου – ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ και ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης – ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Κατά τη συνάντηση, οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές παρουσίασαν τα προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τα ΔΗΠΕΘΕ και αφορούν τα εμπόδια που προκύπτουν από την απουσία κοινού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, όπως και τη μη ευθυγράμμισή τους με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). Παράλληλα, εστίασαν και στην εξαιρετικά χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσειη ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ, σχετικά με τις προσλήψεις καλλιτεχνικού προσωπικού στα ΔΗΠΕΘΕ. 

Όπως υπογραμμίστηκε, η σοβαρή θεσμική υποβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ σε επίπεδο λειτουργίας αναγκάζει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές να ανακαλύπτουν διαρκώς «τεχνάσματα» για την εξασφάλιση του απαιτούμενου καλλιτεχνικού και όχι μόνο προσωπικού, καθώς με την εν λόγω ΚΥΑ και την μισθολογική υποβάθμιση που επιφέρει είναι πρακτικά ανέφικτο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει τη μετακίνηση και τη διαμονή του σε μία πόλη που φιλοξενεί ΔΗΠΕΘΕ. 

Παράλληλα, η συστηματική απουσία και η μη υποστήριξη του αρμόδιου Υπουργείου αφήνει εκτεθειμένους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές σε συγκρούσεις τοπικιστικού περιεχομένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στη δίνη προσωπικών στρατηγικών τοπικών παραγόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καλλιτεχνικό τους σχεδιασμό, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι γέννημα θρέμμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Οθεσμός των ΔΗΠΕΘΕ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη το 1983 και δεν έχει άλλον διακηρυγμένο στόχο, από την πολιτιστική αποκέντρωση και την ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιφέρειας. Στον τόπο μου το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί αυθεντικό κομμάτι της ιστορίας μας και της ψυχής μας . Σήμερα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναβαθμίσει και να μετασχηματίσει τα ΔΗΠΕΘΕ τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις σύγχρονες πολιτισμικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.Σε κάθε περίπτωση, η διαχρονική και ταυτοτική πλέον σχέση που συνδέει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί θεμέλιο για την αποτελεσματική συνεργασία μας που αποτυπώνεται με ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αλλά και στην Ολομέλεια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, καταθέσαμε και σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις κοιτίδες πολιτισμού στην περιφέρεια να μαραζώσουν, εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα κομβικό για εμάς, η με κάθε τρόπο ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό περνάει και μέσα από την στήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των θεσμών που τις υποστηρίζουν».