Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία αιτείται «να ενταχθεί και ο κλάδος των δικηγόρων στο επίδομα ειδικού σκοπού» και για το μήνα Μάιο.

Στην ερώτησή της, η βουλευτής Λάρισας αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση απουσιάζει η ένταξη των δικηγόρων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο, παρ’ όλο που τα δικαστήρια της χώρας με κυβερνητική απόφαση παρέμειναν επί της ουσίας κλειστά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δικαστήρια δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν την 01.06.2020 όσον αφορά στα αστικά και πριν την 15.06.2020 – 01.07.2020 όσον αφορά στα ποινικά. Συνέπεια της επί 2,5 και πλέον μήνες υποχρεωτικής «αναστολής» των δικηγορικών υπηρεσιών, είναι η αδυναμία χιλιάδων δικηγόρων να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Η στάση αυτή της Κυβέρνησης γεννά ερωτηματικά για το μέλλον του δικηγορικού κλάδου, αφού τέτοια  μέτρα αποτελούν μονόδρομο για τη βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ανεξάρτητων δικηγόρων και την επιβίωση μόνο των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών».

Επιπλέον, στο κείμενο της ερώτησης η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει ότι: «τα προβλήματα της επαγγελματικής επιβίωσης του δικηγορικού σώματος, που διογκώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, χρήζουν γενναίας κυβερνητικής παρέμβασης με μία δέσμη ρεαλιστικών και δημοσιονομικά εύλογων μέτρων, που στόχο έχουν να απαλύνουν τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δικηγόροι, και που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και το θεσμικό κύρος των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης».

Για τους παραπάνω λόγους, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζητά από τους Υπουργούς να την ενημερώσουν για το πότε σκοπεύουν να καταβάλουν στον κλάδο των δικηγόρων την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800,00 €, όπως επίσης και εάν έχουν μεριμνήσει για την ένταξη των δικηγόρων και των υπολοίπων επιστημονικών κλάδων, σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των γραφείων τους, καθώς επίσης και τη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπρόσθετα, η βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί εάν προτίθενται οι Υπουργοί να εντάξουν στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου το σύνολο των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό, όπως επίσης και εάν θεωρούν ως μέτρο στήριξης του δικηγορικού κλάδου την κατάργηση ή έστω μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις δικαστηριακές παραστάσεις και την απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Τέλος, η Λαρισαία πολιτικός ρωτά τους Υπουργούς για το εάν σκοπεύουν να δεχθούν την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης για το μήνα Μάιο, όπως επίσης και εάν μεταξύ των προθέσεων των αρμόδιων Υπουργείων είναι ο άμεσος σχεδιασμός στήριξης της απαλλαγής  των δικηγόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος του τρέχοντος έτους, αναλογικά και με βάση το εισόδημα.