Συνάντηση με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών της Λάρισας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με το φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην απόγνωση που βιώνουν οι τευτλοπαραγωγοί του νομού, αφού η Κυβέρνηση τους έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι στη Γραμματέα της Κ.Ο., ενώ πλησιάζει η περίοδος σποράς και προετοιμασίας για τα χωράφια τους, βλέπουν τη λύση που είχε προκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης να ναυαγεί και να επέρχεται το οριστικό τέλος της δικής τους ενασχόλησης, αλλά και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Αντί για 66.000 στρέμματα που είχε τεθεί ως στόχος για πέρυσι, καλλιεργήθηκαν μόλις 4.000 στρέμματα, ενώ όλη η παραγωγή διατέθηκε για βιοαέριο, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι αν προορίζονταν για ζάχαρη.

Οι τευτλοπαραγωγοί δήλωσαν ότι αισθάνονται εξαπατημένοι από τον Yπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος, δύο χρόνια πριν, τους είχε διαβεβαιώσει ότι η λύση που είχε προκρίνει θα ήταν βιώσιμη. Η εξόφθαλμη αδιαφορία της Κυβέρνησης για την τευτλοκαλλιέργεια, πέρα από τις σχολάζουσες και αναξιοποίητες υποδομές της ΕΒΖ, αφορά και στη μη αξιοποίηση της συνδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα, η οποία  θα επιστραφεί στην ΕΕ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Η ανησυχία και η απογοήτευση των τευτλοπαραγωγών της Λάρισας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η περίοδος σποράς έφτασε  και το αρμόδιο Υπουργείο ακόμα κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. Είναι σαφές ότι υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο, όμως, δεν εφαρμόστηκε. 

Γεννιούνται σε όλους μας, ευλόγως, απορίες που παραμένουν αναπάντητες. Για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σύσσωμη, κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης της ΕΒΖ καθώς και για την αποζημίωση των παραγωγών τεύτλου για τη ζημία που υπέστησαν το 2020 και 2021, λόγω αθέτησης της σχετικής συμφωνίας. Επίσης, ζητήσαμε απαντήσεις σχετικά με το χρόνο ανακοίνωσης των σχεδίων για το 2022, ώστε να μπορέσουν οι τευτλοπαραγωγοί τόσο να προετοιμασθούν κατάλληλα όσο και να μην απωλέσουν τις ενισχύσεις τους. Και για αυτή την κατηγορία των αγροτών, τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης ».