Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς (1) Οικονομικών (2) Ανάπτυξης & Επενδύσεων και (3) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μεταφέροντας τις αγωνίες του εμπορικού κόσμου του Τυρνάβου, όπως αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου κ. Πετμεζά Κωνσταντίνου, οι οποίες ωστόσο απηχούν το ευρύτερα βαρύ επιχειρηματικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και των μη συνεκτικών και στοχευμένων μέτρων της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η Λαρισαία βουλευτής:

«‘’Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και η μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή’’ και σας το έχουμε τονίσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική μας ομάδα, εμού συμπεριλαμβανομένης, προτείνοντας σε πολλές περιπτώσεις, με δημόσιες ή άλλες παρεμβάσεις μας στην Ολομέλεια ή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέτρα απτά, μέτρα εφαρμόσιμα, μέτρα συνεκτικά, μέτρα κοστολογημένα, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη στήριξη του εμπορικού και εν γένει του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, σας έχουμε προτείνει το 70% των ποσών των προγραμμάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής, που έχει λάβει κάθε επιχείρηση, να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και μόνο το υπόλοιπο 30% να αποτελέσει δάνειο, που θα πρέπει να επιστραφεί. Επιπλέον, προτείνουμε όταν ξανα-ανοίξει η εμπορική δραστηριότητα, να υπάρξει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, για τους πρώτους τουλάχιστον έξι  μήνες. Επιπροσθέτως, ζητούμε τη ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά  Ταμεία, όπως και κούρεμα του 30% της οφειλής για όλους όσοι είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Παράλληλα, εκ των ων ουκ άνευ κρίνουμε τη μείωση του ΦΠΑ σε σχέση με την εστίαση, όπως και τον τουρισμό στον χαμηλότερο συντελεστή του 6% για όλο το 2021, προκειμένου και αυτές οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν.

Σε αυτό το άκρως περιοριστικό – σχεδόν εφιαλτικό – για την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα πλαίσιο, μόνο υπερβολικές δεν ακούγονται οι φωνές απελπισίας, όπως διατυπώνονται στην πρόσφατη επιστολή του Πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου, με την οποία εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του, εξαιτίας των αντιφατικών και αντικρουόμενων συνεχών lockdowns στην  αγορά, που αποδεδειγμένα οδηγούν ‘’τον εμπορικό κόσμο σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση άνευ προηγούμενου’’, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος τονίζει».

Σε αυτό το πλαίσιο, κι επειδή, ο εμπορικός-επιχειρηματικός κόσμος έχει κυριολεκτικά «ζαλιστεί» από τις αντικρουόμενες και αντιφατικές τακτικές των click away,  των click in shop, που τις διαδέχονται αλλεπάλληλα ολικά κλεισίματα της αγοράς, σας ρωτώ αν είστε διατεθειμένοι να υιοθετήσετε τις προτάσεις μέτρων στήριξης του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, όπως διατυπώνονται από το Κίνημα Αλλαγής και τόσο ομοιάζουν με τα αιτήματα της πρόσφατης επιστολής του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου, καθώς και σε ποια άλλα νέα μέτρα προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αποφευχθεί η παραλυτική όσο και διαλυτική απραξία από πλευράς της Πολιτείας, που μαθηματικά οδηγεί στα μαζικά «λουκέτα» και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, με καταστροφικές συνέπειες για τη μετά την πανδημία περίοδο;